Terhesség

Pándy Kálmán Kórház, Gyula

Hazánk legdélkeletibb intézményében is változásoknak néznek elébe: bíznak abban, hogy még idén megkezdődik a felújítás, átalakítás.
2011. Április 05.

Látogatásunkkor több szülés és császármetszés zajlik éppen, melyen az osztályvezető is részt vesz, így dr. Jurdi Imad főorvos

kalauzol.

– A „sima” szülőszobánk háromágyas, a kétágyas intenzív szülőszobán zajlanak a patológiás és koraszülések, és van még egy császáros műtőnk – avat be minket a főorvos. – A közeljövőben várható a szülészet átalakítása. A tervek készen állnak: négy egyágyas szülőszobánk lesz. Tartunk szülésre felkészítő tanfolyamot, nálunk a 90-es évek eleje óta zajlanak papás szülések. Egy személy jelen lehet a szülésnél: az apa vagy valaki más, akár dúla is, ha ez az anya kívánsága. Császármetszésnél az apa az előtérben tartózkodik, a kiemelést követően a gyerekgyógyász megvizsgálja a babát, s az apa rögtön meg is nézheti. Sima szülés esetén a kismama a kétórás megfigyelési időt együtt töltheti a párjával és a babával.

– A szülés után megtörténik a köldökellátás, nyákszívás és a szemcseppentés. Utána kis ideig az anya mellkasára fektetik a picit, majd pólyába kerül, és úgy kapja vissza az anyuka szoptatni, hogy minél hamarabb meginduljon a tejtermelés – folytatja Jurdi főorvos. Ezután végigvezet bennünket a gyermekágyas osztályon. – Kettő-, három-, négy- és ötágyas kórtermeink vannak, ebből a háromágyas a rooming-in – mutatja. – Magasan felszerelt szobának nevezzük az egyágyas, fizetős kórtermet, ahol az édesapa is bent lehet.Ez a családi szoba olyan, mintha szállodában járnánk: meleg színek, szép textíliák, barátságos hangulat. – Ma már többnyire együtt vannak az újszülöttek a mamájukkal – magyarázza a főorvos –, ez is része a nálunk zajló változásoknak.

– Néha nem igénylik az anyukák a rooming-int – veszi át a szót Váradiné Zsoldos Ilona gyermekápolónő. – Ilyenkor háromóránként kivisszük a babákat, de hamarabb is értük jöhetnek. Minden csecsemőnek saját cumisüvege van vízzel, mert úgy gondoljuk, két szoptatás között megszomjaznak.

Pándy Kálmán Kórház, Gyula

Az első egy-két órában kapnak folyadékot, mert szerintünk az anyáknak annyi előtejük nincs, hogy az elég legyen. A gyermekgyógyász mindennap megvizsgálja és kiszámolja az újszülött életnapja és súlya alapján, hogy mennyit kell ennie, és ha nem szopik eleget, akkor kiegészítjük lefejt tejjel. Segítünk a szoptatásban, fejésben, tejkonyha is rendelkezésre áll mellszívókkal, hogy otthon már könnyebb dolguk legyen a mamáknak. A kórházi védőnő megtanítja a köldökápolást, és jó tanácsokkal bocsátja haza az anyákat.

Tények, adatok:

A születésszám 2010-ben: 942

A császármetszés aránya: 38 százalék

Jelenleg egy háromágyas szülőszoba, egy kétágyas intenzív szülőszoba és egy császáros műtő van.

Szülőszék, labda, bordásfal áll rendelkezésre.

Lehet zenét vinni a szülőszobára.

Szülésznőválasztás lehetséges.

Terhespatológia, PIC működik a kórházban.

A borotválás rutinszerű, gátmetszés majdnem minden első szülésnél történik.

Egy háromágyas kórterem a rooming-in, a többi hagyományos rendszerű.

Van fizetős, magasan felszerelt egyágyas szoba.

Látogatás a kijelölt helyen és időben történik a szülészeti társalgóban, a harmadik emeleten 9 órától 17 óráig.

Az újszülötteket videorendszeren keresztül nézhetik meg az érdeklődő családtagok, de az édesapák személyesen külön helyiségben is láthatják őket.

Forrás: Kismama magazin