Terhesség

Otthoni tippek a terhességi inkontinenciára

Az inkontinencia gyakori probléma a terhesség alatt: általában az utolsó harmadában jelentkezik, amikor a baba súlya már nagyobb, nagy nyomás nehezedik a húgyhólyagra és a hólyagzáró izmok is túlterheltek.
2018. Október 10.
Otthoni tippek a terhességi inkontinenciára

Ilyenkor akár nevetés, köhögés, tüsszentés hatására is szivároghat a vizelet. Megfelelő szokásokkal, néhány egyszerű életmódbeli változtatással akár otthon is kezelhetjük ezt a problémát.

Időzítsük a mosdószüneteket

Terhesség esetén érdemes gyakrabban használni a fürdőszobát, hiszen a telehólyag könnyebben okozhat szivárgást is. Ahhoz, hogy meg tudjuk tervezni, milyen gyakran érdemes WC-re mennünk, nem árt naplózni a vizelési szokásokat, illetve azt sem, mikor észlelünk szivárgást, és minek a hatására. A fürdőszobát érdemes lesz nagyjából 2 óránként felkeresnünk, de ez egyénenként eltérő lehet.

Végezzünk gátizom-erősítést

A Kegel-gyakorlat segít megerősíteni a medencefeneket és a gátizomzatot, és biztonsággal végezhető a terhesség előtt és alatt is. A gyakorlat végzése közben koncentráljunk azokra az izmokra, amelyekre vizeletürítéskor is szükségünk van: feszítsük meg ezeket az izmokat, tartsuk meg 10 másodpercig, majd lazítsuk el. A gyakorlatot érdemes akár napi 5 alkalommal is megismételni. Amellett, hogy az egyik legjobb kezelési mód a terhességi inkontinenciára, a gátizom-erősítése a szülésnél is hasznos.

Figyeljünk a súlygyarapodásra

Természetes, hogy a várandósság bizonyos mértékű súlygyarapodással jár, de igyekeznünk kell, hogy itt is maradjunk az egészséges határon belül. A terhességi inkontinencia is jobban veszélyezteti azokat, akik jelentős többletsúlyt szednek fel a várandósság során, illetve azokat, akik egyébként is nagyobb súllyal vágnak neki a terhességnek. A baba születése után a súlyfelesleg leadása segít csökkenteni a terhesség utáni inkontinencia esélyét is.

Kerüljük a szénsavas és a koffeines italokat

A szénsavval dúsított üdítőitalok és a koffeines italok, mint a tea vagy a kávé fogyasztása fokozhatja a vizelési ingert. Éppen ezért érdemes inkább szénsavmentes vizet fogyasztanunk a terhesség idején, amely még egészségesebb is.

Válasszuk ki a megfelelő betétet

Inkontinencia esetén sokan próbálkoznak olyan betétek használatával, amelyeket nem feltétlenül erre a célra terveztek – ilyenek az egyszerű tisztasági és egészségügyi betétek. Azonban érdemes inkább kifejezetten olyan termékeket választanunk, amelyeket inkontinenciára terveztek: ezek sokkal inkább alkalmasak felfogni a vizeletet, szagmentesíteni, és a bőrt is kevésbé irritálják.

Ne igyunk éjszaka

Az éjszakai szivárgás elkerülésének egyik legjobb módja, ha próbálunk ebben az időszakban nem inni. Arra is ügyeljünk, hogy közvetlenül lefekvés előtt se igyunk, próbáljuk meg maximum 1 órával ezelőtt elfogyasztani az aznapi utolsó pohár italunkat.

Étkezzünk rostban gazdagon

A vizelet inkontinencia esetében sem mindegy, mit eszünk. A rostban dús táplálkozás ugyanis segíthet, hogy ne alakuljon ki nálunk székrekedés – ez ugyanis extra megterhelést jelenthet a medencefenéknek.

Kapcsolódó cikkeink: