Terhesség

Okostelefonos alkalmazás segíti a kismamákat a babavárás alatt

Egy újonnan kifejlesztett mobilalkalmazás segítségével a kismamák meghallgathatják magzatuk szívverését és nyomon követhetik méhen belüli fejlődését.
2014. Április 09.

A Bellabeat Connected System nevű alkalmazás rögzíti a magzat szívhangját, jelzi, hányszor rúgott a méhen belül a kicsi, illetve, hogy éppen mekkora a súlya.

A rendszer arra is képes, hogy a kismama aktuális hangulatát nyomon kövesse, és ha bármilyen depresszióra utaló jelet észlel, figyelmezteti a leendő édesanyát, hogy érdemes lenne szakemberhez fordulnia. Amint azt az egyik fejlesztő, Urska Srsen elmondta, az eredeti cél csupán a magzat szívverésének rögzítése volt, a többi lehetőség fokozatosan jött.

Mivel sok kismamának nincs ideje a terhességgel kapcsolatos weboldalakat böngészgetni órákon át, számukra nagy segítség lehet egy ilyen alkalmazás, amely életmódjukhoz igazodva látja el őket kellő információval. Az alkalmazás még csak egy hónapja érhető el, de már háromezren megvásárolták, és a szülész-nőgyógyászok is egyre nagyobb érdeklődést mutatnak iránta. Az alkalmazás révén a BellaBeat Global nevű közösségi oldalhoz is csatlakozni lehet, ahol a kismamák megoszthatják egymással tapasztalataikat, félelmeiket, örömeiket. A gyártók a jövőben további fejlesztéseket készülnek végrehajtani az alkalmazáson, így az hamarosan a kismamák vérnyomását, súlygyarapodását és vércukorszintjén is képes lesz ellenőrizni. A Bellabeat ingyen hozzáférhető az iOS operációs rendszeren keresztül, béta verziója pedig már Androidos készülékekre is letölthető. Végleges, teljes verziója várhatóan a nyáron fog megjelenni.

Forrás: Medipress