Terhesség

Okos babát szeretnél? Egyél gyümölcsöt!

Kutatások szerint komoly hatással lehet a magzatra, ha az édesanya sok gyümölcsöt eszik.
2016. Június 01.

Azt szerencsére már nem kell bizonygatni, hogy a gyümölcs fogyasztása egészséges, és rengeteg jótékony hatással bír a szervezetünk felett.

Kanadai szakértők viszont most arra jutottak, hogy nem csupán betegségmegelőzés céljából érdemes rendszeresen (lehetőség szerint friss, az idénynek megfelelő) gyümölcsöket enni, hanem azért, hogy a születendő gyermekünk okosabb legyen. A kutatások során ugyanis arra jutottak, hogy azok a nők, akik a terhességük ideje alatt sok gyümölcsöt esznek, nagyobb valószínűséggel szülnek okosabb gyermeket, mint azok, akik nem, vagy csak nagyon ritkán ettek gyümölcsöket.

A kutatók felfedezték, hogy akik a terhességük alatt több gyümölcsöt fogyasztottak, azoknak a gyermekei a 12 hónapos fejlődési vizsgálatokon sokkal jobban teljesítettek a többieknél, írja a Telegraph.

Okos babát szeretnél? Egyél gyümölcsöt!

A kutatás során összesen 688 gyermeket vizsgáltak, és azt is kimutatták, hogyha az anyák naponta hatszor-hétszer fogyasztottak gyümölcsöt vagy gyümölcslevet, azoknak a gyermekei egyéves korukig nagyjából 6-7-tel magasabb IQ-val rendelkeztek, mint a többiek.

A kutatás egyik vezetője, Piush Mandhane azt mnodta, hogy egyértelműen látták, hogy a kognitív fejlődést nagyban befolyásolta, hogy az édesanyák a terhességük alatt ettek-e, és ha igen, mennyi gyümölcsöt.

És annak ellenére, hogy nagyon biztatóak az eddigi eredmények, a kismamák mindenesetre mértékkel fogyasszanak gyümölcsöt, ne essenek túlzásba. A gyümölcscukor túlzott bevitele ugyanis nagy születési súlyt, vagy akár terhességi cukorbetegséget is eredményezhet. Az a biztos, hogyha a kismamák mindenből annyit vesznek magukhoz, amennyi a napi ajánlott bevitel.

Kapcsolódó cikkeink: