Terhesség

Növekedhet a pulzusszám a terhesség alatt?

Az egyszerű válasz a kérdésre az, hogy igen, valóban növekedhet a pulzusszám a terhesség alatt. De mi ennek az oka, és mire érdemes odafigyelni?
2022. Április 16.
Növekszik a pulzusszám a terhesség alatt? (Fotó: Getty Images)

Miért növekszik a pulzus a terhesség idején?

A terhesség alatt a vér mennyisége nagy mértékben növekszik a kismama szervezetében, hogy több vér juthasson a méhlepényhez, amelyen keresztül a növekvő babához oxigén és tápanyag jut. A szívnek erősebben és gyorsabban kell pumpálnia a vért, hogy a megfelelő keringést biztosítsa. “A kipumpált vér mennyiségét perctérfogatnak nevezik, és a mértéke a terhesség alatt 30-50 százalékkal növekszik” – mondta el dr. Felice Gersh szülész-nőgyógyász a Romper.com portálnak.

A szakember szerint a pulzusszám növekedése a terhesség korai szakaszában, az első trimeszterben jellemző, és már a terhesség első hónapjában észrevehető.

A Cleveland Clinic szerint a szívdobogásérzet, a szabálytalan szívverés, a dübörgés gyakori tünetek, mert a szervezet kezeli a megnövekedett véráramlást.

Milyen az egészséges, normál pulzusszám a terhesség alatt?

A normál percenkénti szívverés egy egészséges felnőttnél 60-100 között van, és a terhesség alatt is ezen a tartományon belül marad az átlagos üteme. Gersh szerint a terhesség előtti körülbelül percenkénti 70-es alapértékről percenkénti 90-re emelkedik.

A BMC Medicine egy 2019-es metaanalízise alapján, amely 36 239 terhes nőnél vizsgálta a pulzusszám növekedését, az átlagos növekedés 10 százalék körül volt, tehát percenként 7-8 szívverés. A tanulmány azt is megállapította, hogy az átlagos pulzusszám folyamatosan emelkedik a terhesség alatt, a 10. héten 79,3 volt percenként, míg a 40. héten átlagosan 86,9 volt percenként – írja a portál a Medical Today alapján.

Gresh azt tanácsolja, hogy ha a pulzus meghaladja a 100-at percenként, és emelkedett marad, illetve ha mellkasi fájdalom, hányinger, ájulás, vagy szédülés, nagyon szabálytalan szívverés és/vagy extrém szívdobogásérzet tapasztalható, orvoshoz kell fordulni. De ha aggódsz a tünet miatt, akkor is jobb beszélned róla az orvosoddal.

A The Mayo Clinic alapján a szülés után több hétbe is telhet, amíg a szívet érő igénybevétel visszatér a terhesség előtti szintre, Gersh szerint pedig akár egy hónapig is eltarthat.

Forrás: Romper.com