Terhesség

Nevek, amelyek védelmezőt, vigyázót jelentenek

A baba nevének kiválasztásakor a név hangzása, csengése mellett a jelentése is fontos szempont lehet. Most olyan lány- és fiúneveket gyűjtöttünk össze, amelyek védelmezőt, vigyázót, óvót jelentenek.
2022. Augusztus 01.
Nevek, amelyek védelmezőt, vigyázót jelentenek (Fotó: Getty Images)

Védelmezőt jelentő lánynevek

A lánynevek között több olyat is találunk, amely jelentései között szerepel a védő. Az olasz eredetű Alesszia védőt jelent, a hozzá hasonló, görög-latin eredetű Alexia férfias lelkű segítőtársat, védőt jelent, míg a görög-olasz eredetű Szandra az embereket oltalmazót, akaratot, férfit védőt, legyőzőt, bajt elfordítót, és a görög eredetű Szendi az emberek védelmezőjét.

Védelmező a jelentése a görög-olasz eredetű Aminta névnek is, és a görög mitológiából ismert Héra is – ez utóbbi további jelentései a megőrző és a megóvó. A német-normann-latin eredetű Manfréda pedig azt jelenti, hogy erélyes, férfias, védelmező.

Okos védő a jelentése a német eredetű Rajmonda és Rajmunda neveknek, ahogy a germán-spanyol eredetű Ramóna is okos védelmezőt jelent. Erős akaratú, védelmező a jelentése a latin-germán-német eredetű Vilhelma, Vilhelmina és Vilma neveknek, a ritkábban választott angol Telma név pedig ápolót, óvót, vigyázót jelent.

A védelem jelentésű lánynevek között találjuk az utónévtárban a germán eredetű Alma nevet, amely pontos jelentései erőfeszítés a harcban és védelem, tápláló, felfrissítő, életet adó, és a szintén védelmet jelentő germán eredetű Amál, Amália és Amilla, illetve a germán-angol eredetű Amélia, és a germán-olasz eredetű Amina nevek is. A különleges hangzású bibliai Cilla azt jelenti, hogy árnyék, védelem; a latin eredetű Elma jelentése tápláló, életet adó, kellemes erőfeszítés, és védelem, és a germán-német-latin eredetű Melina azt jelenti, hogy erőfeszítés, védelem.

A német eredetű Hildegárd lánynév harcot és védelmet jelent, ezzel szemben a szintén német Federika és Frida pedig békét és védelmet. A különleges hangzású, skandináv eredetű Inge és Ingeborg nevek azt jelentik, hogy védelem, oltalmazás, és hasonló a jelentése a német eredetű Rozamundának, amely jelentései között van a dicsőség, a paripa, a pajzs, a védelem és az oltalom.

Vannak olyan nevek is, amelyek a birtok, terület védelmét hordozzák a nevükben: ilyen a lengyel eredetű Vanda, amely azt jelenti, hogy biztonság, rejtettség, védelem, vessző, varázsvessző, bekerített hely, az angol Edmunda jelentése pedig a birtok védelmezője. A határerdő, határvidék védője a jelentése a latin Marcella és Marcellina neveknek, míg a német eredetű Zella és Zsella nevek azt jelentik, hogy a terem védelmezője.

Védelmezőt jelentő fiúnevek

A fiúnevek között valamivel kevesebb a védőt, védelmezőt jelentő. A görög-magyar eredetű Elek védőt jelent, az ófelnémet Hannó védelmet, a germán eredetű Egmont pedig fegyvert és védőt.

A női változatukhoz hasonlóan okos védőt jelentenek a német eredetű Rajmond, Rajmund, és a germán-spanyol eredetű Ramón nevek. A latin-germán eredetű Vilmos jelentése erős akaratú védelmező, a germán eredetű Bocsárd azt jelenti, hogy erős, védelmező, és a szintén germán eredetű Zotmund jelentése erős, gyors, merész, védelmező, pártfogó. Erélyes, férfias, védelmező a jelentése a német-normann eredetű Manfréd névnek, a görög eredetű Alexander pedig a férfiakat vagy a férfiaktól megvédőt jelent. A germán eredetű Zsigmond győzelmes védő jelentéssel bír.

Hasonlóan a Marcella és Marcellina lánynevekhez, a latin-német eredetű Márk, Markó és Márkó, illetve Márkus nevek is azt jelentik, hogy a határvidék, erdő védője, és Mars hadistenhez tartozó, neki szentelt.