Terhesség

Nem vette észre, hogy terhes. 50 évig

Igen, elég sokkolóan hangzik, de ilyen is van. A chilei nő testében egy 2 kilós, elhalt magzatot találtak az orvosok...
2017. Július 14.

A 90 éves chilei asszony a BBC-nek nyilatkozott az esetről. Elmondása szerint elesett, ezért ment orvoshoz. Megröntgenezték, és ekkor vették észre, hogy egy 2 kilós elmeszesedett magzat foglalja el csaknem az egész hasüregét.

Ezt a létező, nagyon ritka jelenséget litopedionnak nevezik, és akkor alakul ki, ha vetéléskor a magzat nem tud felszívódni vagy más módon távozni az édesanya testéből, így végül megkövesedik.

De mégis hogy lehetséges ez? Dr. Pari Ghodsi szülész-nőgyógyász szerint ez legtöbbször méhen kívüli terhesség esetén következik be, amikor a baba a méh helyett a hasüregben ágyazódik be. „Mivel ilyenkor a magzat nem jut elég vérhez, ezért egy idő után elhal. Az anya szervezete nem tudja eltávolítani, így végül megkövesedik” – mondja.

Rendkívül ritkán fordul elő, összesen 300 esetről tudnak a mai napig az orvosok. Az elsőt 1582-ben jegyezték le. Jellemzően vidéki, elhagyatottabb közösségekben fordul elő, ahol az alapvető egészségügyi szolgáltatások egyáltalán nem, vagy csak nehezen elérhetőek.

Bármennyire hihetetlenül hangzik, nem minden nő jár rendszeres szűrésekre. Vannak olyanok, akiket évekig nem lát orvos. Az is sokszor közrejátszik, hogy ezek a hölgyek gyakran túlsúllyal küzdenek, ezért fordulhat elő, hogy különösebb jelét nem érzékelik a magzat jelenlétének.

Az orvosok általában műtéti eltávolítást javasolnak, amennyiben ez nem veszélyezteti az anya életét. A chilei nő estében azonban úgy döntöttek, hogy az asszony korára való tekintettel nem kockáztatják meg a műtétet. Egyébként amennyiben nem távolítják el a megkövesedett magzatot, az bélelzáródást, kismedencei tályogot és későbbi terhesség és szülés esetén komplikációkat okozhat. Dr. Ghodsi azonban mindenkit megnyugtat „a mai fejlett orvosi technológiák mellett elképesztően kicsi az esélye, hogy ez a jelenség bekövetkezzen.”

Kapcsolódó cikkek:

Méhen kívüli terhesség: tehetünk ellene?

Milyen gyakori a vetélés?

A terhesség 10 legfontosabb jele