Terhesség

Nem mindenkinek való az apás szülés, mégpedig ezért

Ott legyen vagy inkább kint várakozzon a leendő apuka a szülés alatt? Érdemes mindenkinek őszintén beszélnie az érzéseiről, mert hosszú távon rosszat is tehet a kapcsolatnak a muszájból meghozott döntés!
2022. Május 10.
Nem szerencsés, ha az apuka kényszerből van ott a szülésnél (Fotó: Getty Images)

Nem minden babát váró pár számára evidens, hogy apás szüléssel fogadják a babájukat, erről beszélni azonban nem mindig könnyű. Szerencsés esetben a felek ugyanúgy gondolkodnak a kérdésben: vagy mindketten akarják, vagy mindketten elzárkóznak attól, hogy a szülés családi élmény legyen. Nehezebb a helyzet, ha eltérően gondolkodnak, egy azonban biztos, senkire sem szabad ráerőltetni a másik akaratát.

“A nőknek nincs választása, hogy ott akarnak-e lenni a szülésnél, a férfiaknak viszont igen” – mondta egy apuka ismerősöm, aki úgy döntött, hogy szeretne jelen lenni, amikor a felesége világra hozza a kislányukat, maximálisan megérti azonban azokat a férfitársait, aki ebből esetleg nem kér, mert elrettenti őket a kórházi környezet, a vér látványa vagy az, hogy szenvedni látják a vajúdó nejüket. 

Ritkábban, de fennállhat olyan helyzet is, amikor az anyuka kéri azt, hogy az apuka ne legyen ott a szülésnél: ők a párjuk nélkül is biztonságban érzik magukat szülés közben és nem szeretnék, ha a párjuk kiszolgáltatottnak látnák őket. Mindegy, hogy egyetértünk-e ezzel a meglátással vagy sem, a legcélravezetőbb az, ha megpróbáljuk a másik helyébe képzelni magunkat és megtalálni azt a megoldást, ami mindannyiunknak komfortos vagy legalábbis a legkevésbé fájdalmas. 

Mindegy, hogy az apuka kéri, hogy ne kelljen ott lennie vagy az anyuka szeretné egyedül véghez vinni ezt a szép és nagy feladatot, a lényeg, hogy a felek ne próbálják meg minden áron érvényesíteni az akaratukat, mert az nem sok jóhoz vezet. Lássuk be, az apás szülés nem való mindenkinek: mind az anyukák, mind az apukák között vannak olyanok, akik úgy érzik, ezt bizony nem nekik találták ki!

Ha az apuka nem akarja

Ha a férfi elmondja, hogy tudja magáról, hogy rosszul viselné a szülést testközelből, értékeljük az őszinteségét és fogadjuk el az álláspontját! Ami pedig legalább ilyen fontos: ne keltsünk benne ezért bűntudatot! Nem attól lesz valaki jó vagy rossz apuka, hogy ott van-e a kicsi érkezésénél! 

Attól, hogy magánál a szülésnél nincs jelen, a baba fürdetésénél, öltöztetésénél már ott lehet, ez nagyságrendekkel “lightosabb” program azoknak, akiket megrémítenek az orvosi beavatkozások. 

Az apás szülés célja alapvetően az, hogy összekovácsolja a párt, meghitté tegye a baba érkezésének pillanatát és minden résztvevőben pozitív emlékeket hagyjon hátra. Annál, aki “muszájból” van ott, ez aligha valósul meg, így akkor sem teljesül az, amiért az apás szülést életre hívták, ha fizikailag ott van ugyan az apuka, de lélekben szíve szerint valahol máshol időzne. Sem a pár-, sem az apa-gyermek kapcsolatra nézve nem jó, ha a férfi csak azért mond igent az apás szülésre, hogy a másik (vagy a környezetében élők) elvárásainak megfeleljen!

Ha az anyuka nem akarja

Az anyukák, akik azt gondolják, hogy jobb, ha az apuka kint marad a szülőszobából, általában a szexuális életük jövőjét féltik. Nem egyszer hallhattunk olyan történetet, hogy a szülés látványa, hosszú távon aláásta a pár kapcsolatát.

Ez a félelem csak részben megalapozott, hiszen a baba érkezését a szülésznő vagy maga a szülészorvos várja a “kijáratnál”, az apukák máshol foglalnak helyet – persze ha maguk kérik, hogy szeretnék elsők között megpillantani a gyereküket, akár erre is sor kerülhet, de alapvetően nem így zajlik az apás szülés!

Ettől függetlenül meg kell érteni, ha az anyuka nem vágyik arra, hogy kíséretet kapjon a szülés során: “Előfordulhat, hogy maga a nő érzi úgy: a szülést egyedül vagy esetleg női segítővel, szüléskísérővel szeretné átélni. Nagyon találó a hasonlat, melyet egy anyukától hallottam: a szülő nőnek, ahogy a pápának is, szüksége van az egyedüllétre, hogy beteljesítse feladatát” – írtuk a témával kapcsolatban ebben a korábbi cikkünkben!