Terhesség

Nem kötelező a koronavírus-tesztelés fogorvos előtt

Csak a fertőzött-gyanús páciensektől kell kérni PCR-tesztet. Hogy ki számít annak, arról telefonos kockázat felmérés alapján döntenek.
2020. Május 06.
Nem kötelező a koronavírus-tesztelés fogorvos előtt (fotó: Getty Images)

A módosított eljárásrend értelmében már csak a fertőzött-gyanús páciensektől kell PCR-tesztet kérniük a fogászati ellátásban – írja a Népszava nyomán a 24.hu.

Az egészségügyi intézmények hétfőtől ismét elláthatnak nem sürgős eseteket is, ám a vizsgálatok és beavatkozások egy részét negatív koronavírusteszthez kötik. Sokakat teszt hiányában hazaküldtek, pedig az Emmi szerint a tesztet közfinanszírozott egészségügyi intézményekben az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozzák, vagyis nem a betegeknek kell kifizetniük.

A Magyar Fogorvosi Egyesület által összeállított eljárásrend alapján továbbra is érvényes az a szabály, hogy a betegnek először telefonon kell időpontot kérnie, a vizsgálat előtt pedig kockázat felmérésen kell részt venniük. PCR-teszt csak akkor kell, ha a kockázatfelmérés szerint alapos a gyanú arra, hogy a páciens fertőzött. A vizsgálat előtt a betegeknek egy percig fertőtlenítő oldattal kell öblögetniük

Dúl Zoltán fogorvos a lapnak elmondta, hogy a változásnak köszönhetően néhány napon belül normalizálódhat a beteg fogadás a fogorvosi rendelőkben.

Forrás: 24.hu