Terhesség

Nem biztonságos a kávé a kismamáknak?

Az anyai koffeinfogyasztás összefüggésbe hozható egyes negatív történésekkel a terhesség alatt, és nincs biztonságos mennyiség belőle - állítják a kutatók.
2020. Szeptember 02.
Nem biztonságos a kávé a kismamáknak egy új tanulmány szerint (Fotó: Getty Images)

A tanulmány BMJ Evidence Based Medicine folyóiratban jelent meg.

A koffein valószínűleg a legszélesebb körben fogyasztott pszichoaktív szer, amelyet sokan – köztük kismamák is – napi szinten fogyasztanak. A kismamáknak általában azt a tanácsot adják, hogy a kis mennyiségű koffein napi fogyasztása nem árt a babának. Az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata (United Kingdom National Health Service), az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium (American College of Obstetricians and Gynecologists), az Amerikai Táplálkozási Ajánlás (Dietary Guidelines for Americans), és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority) ezt a szintet napi 200 mg koffeinben határozza meg, ami nagyjából napi két csésze közepes erősségű kávé.

Egy nemrég megjelent tanulmány a koffeinnek a terhességek kimenetelére gyakorolt hatását vizsgálta, hogy megvizsgálja, megalapozott-e a mennyiségi ajánlás. A Reykjavik Egyetem professzora, Jack James 1261 angol nyelvű cikket vizsgált, amelyek a koffein és a koffeintartalmú italok fogyasztását monitorozták a terhesség kimenetelére nézve. Továbbá 48 metaanalízist és tanulmányt is áttekintett az elmúlt két évtizedből, melyek a várandósság hat fő negatív kimenetele – vetélés, halva születés, alacsony születési súly/gesztációs korhoz képest kisebb méret, koraszülés, gyermekkori akut leukémia, gyermekkori túlsúly, illetve elhízás – közül egyről, vagy akár többről is beszámoltak.

Az összesen 42 különálló eredményből 32 találta úgy, hogy a koffein jelentősen megnövelte a negatív kimenetelek kockázatát, míg 10 nem talált összefüggés, vagy nem meggyőző összefüggést talált. A kockázatokat mérsékelt vagy magas koffeinfogyasztás mellett jelentették a koraszülés kivételével az összes negatív terhességi kimenetelre nézve.

14 metaanalízis hozta összefüggésbe az anyai koffeinfogyasztást a vetélés, a halvaszületés, az alacsony születési súly, valamint az akut gyermekkori leukémia megnövekedett kockázatával. További 3 metaanalízis nem talált összefüggést az anyai koffeinfogyasztás és a koraszülés között.

Tekintve, hogy a most megjelent egy megfigyelési tanulmány, ezért nem állapítható meg ok-okozati összefüggés, a szerző pedig rámutat, hogy az eredményekre olyan tényezők is hatással lehetnek, mint a koffeinfogyasztás mértékének felidézése, az anyai dohányzás és a terhességi tünetei. A terhességi tünetek, mint a hányinger, hányás a korai terhességben az egészséges terhességet jelezhetik előre, és az ezeket a tüneteket tapasztaló nők valószínűleg csökkentik a koffeinbevitelüket.

De a friss tanulmány hozzáteszi, hogy az egyes tanulmányok nem találtak olyan küszöbértéket a koffeinfogyasztásnál, amely alatt a negatív terhességi kimenetelek hiányoznak. James professzor arra a következtetésre jutott, hogy jelentős kumulatív bizonyítékok vannak az anyai koffeinfogyasztás és a negatív terhességi kimenetelek között, különös tekintettel a vetélésre, a halva születésre, az alacsony születési súlyra, a gyermekkori akut leukémiára, illetve a gyermekkori túlsúlyra, elhízásra – de a koraszülésre nem. Ezért hozzátette, hogy a jelenlegi ajánlások a koffeinfogyasztásra a terhesség alatt radikális felülvizsgálatra szorulnak. – Pontosabban, az összesített tudományos bizonyítékok azt támasztják alá, hogy a kismamáknak, és a gyermeket tervező nőknek javasolt kerülniük a koffeinfogyasztást – hangsúlyozta a szakember.

Forrás: medicalxpress.com