Terhesség

Négy tipikus influenzaoltás elleni kifogás

Nem tervezed beadatni az influenza elleni védőoltást? Pedig kellene. Íme négy ellenérv, amivel elő szoktak hozakodni az emberek, akik köszönik szépen, de nem kérik a vakcinát.
2018. Október 11.
4 ok, amiért be kéne adatnod az influenza elleni védőoltást

“Minden évben az influenzaszezonban a pácienseimnek felvetem az influenza elleni védőoltás lehetőségét” – írja dr. Arefa Cassoobhoy a WebMD.com orvosi blogjában. “Nálunk be lehet adatni az influenza elleni oltást. Oltsunk és legyünk védettek! Abszolút kényelmes a beadása, munkába menet túl is lehetsz rajta – érvelek. A legtöbb esetben igenlő választ kapok. De néha a válasz nemleges, ilyenkor meg szoktam kérdezni, hogy miért nem akarja a páciens az influenza elleni oltást.” Íme a leggyakoribb válaszok.

1. Terhes vagyok

A válaszom: Ez egy veszélyeztetett időszak számodra. Ha influenzás leszel, tested ellenanyagokat termel, és ezeket az ellenanyagokat megosztod a babával. Mindkettőtöket megvéd az oltás az influenza ellen. Az influenza komoly problémákat okozhat, ha terhes vagy, káros lehet a fejlődő baba számára is. A baba születése után még fél éves koráig még védett lesz az influenza ellen, ha beoltatod magad.

2. Úgyis minden évben influenzás vagyok, nem számít

A válaszom: Előfordulhat, hogy a védőoltás ellenére elkapja valaki az influenzát, de a jóval enyhébb formában és szövődmények nélkül. Sokan egy egyszerű megfázással küzdenek, nem influenzával, miközben azt gondolják, hogy influenzások. A két betegséget néha tényleg nehéz megkülönböztetni, de általánosságban elmondható, hogy a megfázás sokkal enyhébb betegség. Az influenza magas lázzal, levertséggel, végtagfájdalommal jár.

3. Beteg leszek az influenza elleni védőoltástól

A válaszom: Az oltás utáni fájdalom teljesen normális. Ez azt jelenti, hogy a tested felvette a küzdelmet az oltóanyag ellen. Körülbelül 2 hét kell az immunitás kialakulásáig, de egész évben képes leszel felvenni a küzdelmet az influenza ellen.

4. Egészséges vagyok, nincs szükségem oltásra

A válaszom: Akár egészséges felnőtteknél is lehet szövődmény. Egy hetet is ágyban tölthetsz. Ez nem egy átlagos téli megfázás. És ha te beteg vagy, nem teszed ki veszélynek a környezetedet? 24 órával azelőtt, hogy bármit is éreznél, már fertőzöl. Az idősek és a kisgyerekek a leginkább veszélyeztettek, náluk alakul ki nagyobb valószínűséggel szövődmény és könnyebben kerülnek kórházba is. Ugyanígy magas kockázatúak az asztmások, a szívbetegek és a cukorbetegek is, ők azok, akik a barátaid, a munkatársaid, a családtagjaid, és esetleg nem is tudsz arról, hogy a veszélyeztetett csoportok valamelyikébe tartoznak.

Védd meg magad és a szeretteidet az influenzától, egy olyan betegségtől, aminek súlyos következményei lehetnek. Oltasd be magad!

Kapcsolódó cikkeink: