Terhesség

Naptárral megjósolható a pattanás

A naptármódszerrel már a pattanások megjelenési ideje is egészen precízen bejósolható - legalábbis ezt állítja Susan Curtis, aki a menstruációs ciklus hormonális változásaira építi új módszerét.
2016. Október 14.

Nem sok nő létezik, aki legalább néha ne küzdene pattanásokkal élete során. Az eddigi kutatások szerint azonban nem véletlen, hogy ezek a kis türemkedések olykor megkeserítik az ember életét: főként akkor jelentkeznek, amikor a menstruációs ciklus egy bizonyos szakaszához ér.

Persze, nem csak a pattanásokról van szó: számos nő esetében ilyenkor egyéb bőrproblémák is jelentkeznek. Van, akinek zsírosabb, másnak szárazabb lesz a bőre, és a mitesszerek is elszaporodhatnak.

„A jó hír az, hogy egészen könnyen kiszámítható, hogy ki mikor érkezik a hónapnak ahhoz a szakaszához, amikor a legnagyobb esélye van a zavaró bőrelváltozások megjelenésének. A menstruációs ciklus első fázisa – az ötödiktől a tizedik napig – az az időszak, amikor a bőr a legtöbb változáson mehet keresztül. Ilyenkor kissé száraz, bőséges folyadékbevitel segítségével azonban elkerülhető a kellemetlenség” – mondja Susan Curtis, a Neal’s Yard Remedies egészségügyi szakértője.

A 11. és a 21. nap között aztán a bőrrel semmi különös nem történik: ilyenkor általában puha és sima, szinte ragyog. „A bőr a leginkább egészséges és tiszta a tizenegyedik és a huszonegyedik nap között szokott lenni” – teszi hozzá Curtis.

A menstruáció közeledtével ezután zsírosabb lesz a bőr, ami a pattanások kialakulását még valószínűbbé teszi. Innentől már csak rosszabbodik a helyzet: a huszonkettedik és a negyedik nap között jelenik meg a legtöbb pattanás. Aki PMS-sől (premenstruációs szindróma) szenved, annak ez az időszak különösen sokat ront a helyzeten.

Forrás: Medipress