Terhesség

Nagyrészt genetikai és nem környezeti oka van az autizmusnak

Az eddigi legnagyobb kutatás eredménye az, hogy az autizmus oka sokkal inkább genetikai, mint környezeti.
2019. Július 22.
Nagyrészt genetikai és nem környezeti oka van az autizmusnak

Az eddigi legnagyobb, két millió fős kutatás arra az eredményre jutott, hogy az autizmus spektrum zavar 80 százalékban genetikai hátterű és csak 20 százalékban járul hozzá környezeti ok. Az eredmények új irányba vihetik az autizmus genetikai okainak kutatását. A kutatók 1998 és 2012 között több mint 2 millió gyermek adatait vizsgálták Dániában, Finnországban, Svédországban, Izraelben és Nyugat-Ausztráliában.

A tanulmány megállapította, hogy “nem létező vagy minimális” az anyai tényezők – az anya súlya, a születés módja vagy a tápanyagbevitel – szerepe az autizmus kialakulásában. Csak mintegy 1% -ban volt szerepe az anyai tényezőknek.

“Ennek a vizsgálatnak az eredményei az eddigi legerősebb bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy az autizmus spektrum zavar nagy része genetikai tényezőkből származik” – mondta Sven Sandin, a stockholmi Karolinska Intézet epidemiológiai kutatója. .

“A környezet tényezők kockázata sokkal kisebb, mint a genetikai okok” – mondták a szakértők. Azt is hozzátették, hogy a genetikai tényezőket gyakran figyelmen kívül hagyják, és a környezeti tényezők gyakran a társadalomban és a médiában is aránytalanul nagy figyelmet kapnak.

Az új adatok nagyjából megfelelnek korábbi, kevesebb főn végzett tanulmányokkal és tovább erősítik azok eredményeit.

“Bár a családok gyakran aggódnak az autizmus környezeti kockázati tényezői miatt, a valóság az, hogy a genetikai tényezők sokkal nagyobb szerepet játszanak. A környezeti tényezők kisebb, de fontos szerepet játszanak. Nem lehet figyelmen kívül hagyni a környezeti tényezők szerepét sem és a genetikai tényezőkkel való kölcsönhatásukat”- mondta Dr. Andrew Adesman, a Cohen Gyermekgyógyászati Központ fejlődési és viselkedési gyermekgyógyászatának vezetője. Megjegyezte, hogy az új eredmények ellenére még nem tudják beazonosítani az autizmus pontos genetikai okát.

(via)

Kapcsolódó cikkeink: