Terhesség

Nagyon ártalmasak a terhes nők testképét célzó megjegyzések

A terhesség idején a legtöbb kismama megtapasztalja, hogy a család, a barátok, sőt, még akár a vadidegenek is megjegyzést tesznek a külsejükre, gyakran akár a súlyukat is kritizálják.
2019. December 16.
Nagyon ártalmasak a terhes nők testképét célzó megjegyzések (Fotó: iStock)

Ezek a megjegyzések érkezhetnek a várandósság alatt, de a baba születése után is sokakat foglalkoztat, mikor adja le az anya azt a súlyt, amit a terhesség során felszedett. Ezek a kommentek pedig amellett, hogy gonoszak, még nagyon ártalmasak is lehetnek.

A témában végzett kutatások szerint ez a fajta megbélyegzés stresszt válthat ki a kismamából, és különféle egészségügyi következményekkel járhat, mint például a kortizol szintjének emelkedése, gyulladásos folyamatok a szervezetben, egészségtelen vagy rendszertelen táplálkozás. Angela Incollingo Rodriguez, egészségügyi pszichológus a súllyal kapcsolatos megbélyegzést és annak következményeit vizsgálja, és úgy gondolja, fontos foglalkozni a kismamákat ért bántó megjegyzésekkel, mint kutatási téma. Véleménye szerint ezeknek a megjegyzéseknek a káros hatását a terhes nők esetében meg lehet szorozni kettővel, hiszen nem csak az anyukára, de születendő gyermekére is hatással vannak.

Tényleg szégyenkeznie kell egy kismamának a súlya miatt?

A pszichológus kutatásai szerint a kismamák és a frissen szült édesanyák csaknem kétharmada tapasztal hasonló, sértő megjegyzéseket, megbélyegzést – az egyik vizsgálat szerint több embertől is kapnak hasonlót. Egy 501 terhes nő bevonásával készült felmérés szerint 21%-ban a közvetlen családtagoktól tapasztalják a negatív kommenteket. Az egyik édesanya például azt mondta, hogy a családtagjai közül többen mondták neki, hogy nem szabad teherbeeséssel próbálkoznia, mert túl kövér – a kismama ekkor világosította fel őket, hogy már várja a babát.

A vizsgálatba bevont anyukák 25%-a véli úgy, hogy a média is megbélyegzi a várandós nőket, 33%-uk szerint súlyos megbélyegzés tapasztalható a média részéről, és a társadalom nagyon rosszul kezeli a valóban túlsúlyos kismamákat. Emellett az egészségügy is általános forrása véleményük szerint a negatív megjegyzéseknek, az egyik édesanya felidézte, hogy az orvosa azt mondta neki, hogy rémes, hogy ekkora túlsúly mellett gyereket vállal. De nem csak a túlsúlyos kismamák, hanem minden testalkatú tapasztalhat hasonlókat.

Miért is akkora probléma ez?

Angela Incollingo Rodriguez kutatásából kiderült, hogy a megkérdezett nők közül többen tapasztaltak depressziós tüneteket a megbélyegzés miatt, amely hatására egészségtelenebb lett az étrendjük, gyakrabban voltak hajlamosak evéssel kompenzálni a rossz érzéseket, és stresszesnek érezték magukat. Egy másik felmérésében is azt tapasztalta, hogy a súlyalapú diszkrimináció a terhesség alatt gyakran járt együtt nagyobb súlygyarapodással is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha egy ismerősünk, rokonunk babát vár, nagyon vigyázzunk, miképp beszélünk vele a súlyáról – de a legjobb, ha ezt nem is említjük.

Forrás: medicalxpress.com

Kapcsolódó írásaink: