Terhesség

Mitől félnek a várandós mamák?

Izgalmas és váratlan helyzetekkel teli az a (többé-kevésbé) kilenc hónap, míg a kisbabád érkezésére vársz - és bizony a legtöbbünk végig is aggódja ezt időszakot. A legtöbb félelem azonban alaptan.
2013. Október 27.

Mitől félnek a várandós mamák?

Mitől félsz? Rengeteget hányok, nem kap elég tápanyagot a kisbabám.

Mi a valóság? A testedben fejlődő apróság nagyon hatékony, ha arról van szó, hogy megszerezze magának azt, amire szüksége van. Abból “nyeri ki” a számára fontos tápanyagokat, amit nyújtasz neki – még akkor is, ha ennek te látod a kárát. A rendszeresen szedett magzatvédő vitaminokkal pedig biztosítod neki ezt. Akkor kell elkezdeni egy picit aggódni, ha annyira sokat hánysz, hogy kezdesz kiszáradni. Ezt azonban orvosi segítséggel könnyedén lehet kezelni.

A fontos tehát a rendszeres és kiegyensúlyozott táplálkozás: ha úgy érzed, nem nagyon tudsz semmit magadban tartani, akkor egyél kisebb adagokat gyakrabban. Ha pedig csak egy-két féle ételt tudsz leerőltetni, akkor is megnyugodhatsz, a baba megkapja azt, ami kell neki.

Mitől félsz? Valami olyan dolgot teszek, amivel ártok a babának.

Mi a valóság? A túl sok és túl könnyen elérhető információ hátránya az, hogy gyakran olyan dolgoktól is félnek a kismamák, melyektől alapvetően nem kellene. Ráadásul, képtelenség minden szabályt és előírást betartani anélkül, hogy beleőrülnénk. A legtöbb dologtól általában azért tiltják a várandósokat, mert bizonytalanok a kutatási eredmények a hatásait illetően. A legegyszerűbb a terhesség elején megbeszélni az orvosunkkal a fő irányvonalakat és azokat betartani. Ha pedig nagyon vágyunk valamire, például egy bizonyos “tiltott” ételre vagy egy hajfestésre, egyszerűen keressünk alternatív lehetőségeket!

Mitől félsz? Túl korán indul meg a szülés.

Mi a valóság? Ennek a félelemnek valós alapja van, hiszen az utóbbi évtizedekben jelentősen nőtt a koraszülések száma. Ez azonban nem jelenti azt, hogy te is túl korán hozod világra a gyermeked – a “túl korán” ugyanis inkább azt jelenti, hogy a 34. és 36. hét között érkeznek a babák, és ebben az időszakban a fejlődési rendellenességek vagy komplikációk aránya igen alacson. Az egészséges életmóddal, a dohányzás és az alkoholfogyasztás kerülésével, a rendszeres orvosi ellenőrzésekkel jelentősen csökkenthető a koraszülés esélye.

Mitől félsz? Valami rettenetesen kellemetlen történik velem a szülőszobán.

Mi a valóság? Rémtörténetekből Dunát lehet rekeszteni: lehánytam az orvost, hasmenésem lett szülés közben, annyira hangosan kiabáltam, hogy a szomszéd épületben is hallották, és különben is, mindenki szeme órákig az alfelemre tapad… Elsőre, sőt másodikra is igen kellemetlennek hangzanak ezek a tapasztalatok, főleg hogy mindenkiben van egy természetes szégyenlősség.

De ha te is naponta többször csinálnál végig egy szülést, mint az orvosok, szülésznők és nővérek, előbb-utóbb valószínűleg megszoknád. Ha pedig emiatt félsz a szüléstől, gondolj arra, hogy ami a szülőszobán történik, az a szülőszoba falai között marad, neked pedig egyetlen dologra kell majd koncentrálnod: a kisbabádra.

Mitől félsz? Soha többé nem lesz ugyanolyan a szex.

Mi a valóság? Nehéz elképzelni, hogy a szülés után valaha is “visszarendeződnek” a dolgok, pedig a legtöbb esetben ez történik. A szex pedig – különösen az első időszakban – elveszíti a jelentőségét az alvás javára. Azonban egy idő után újra megjelenik a vágy és az akarat is, egy kutatás szerint a nők 70 százalékánál tulajdonképpen problémamentesen. Ha bizonytalannak érzitek magatokat, kezdjétek lassan, óvatosan, egymás testét újra megismerve. Ha pedig sehogy sem megy, akkor érdemes felkeresni egy szakembert!

Mitől félsz? Sose nyerem vissza a régi alakomat.

Mi a valóság? Bármennyire is földre vetett bálnának érzed magad a várandósság végére, megnyugtatunk: nem lesz ez mindig így. Természetesen ne azokból a sztárokból indulj ki, akik a szülés után egy-két héttel már bikiniben feszítenek. Kutatások szerint mindössze a nők 15-20 százalékán marad felesleg a szülés után, így elég jó esély van arra, hogy visszanyered a régi formád (vagy éppen még jobb leszel). A szoptatás felpezsdíti az anyagcserét és jó néhány kalóriát el is éget, ezt kiegészítve a kiegyensúlyozott étrenddel és a könnyed mozgással szépen, lassan megszabadulhatunk a plusz kilóktól.

Kapcsolódó cikkeink terhességi félelmek témában:

Forrás: HáziPatika.com