Terhesség

Mit mondhatsz a barátnődnek, aki vetélésen ment keresztül?

A vetélés sajnos nagyon gyakori, a terhességek 15-20%-a végződik így. De csak azért, mert gyakori, az még nem azt jelenti, hogy könnyű vele megbírkózni.
2020. Február 08.
Mit mondhatsz a barátnődnek, aki vetélésen ment keresztül? (Fotó: iStock)

Ha egy barátnőddel is ez történt, nagyon nehéz megtalálni a megfelelő szavakat, nehéz kitalálni, hogy segíthetsz neki. Mit mondhatsz, ha egy barátnőd ezt a szörnyű hírt osztja meg veled?

“Nagyon sajnálom a veszteséged. Itt vagyok veled.”

Ha ezekkel a mondatokkal kezeled ezt a tragikus helyzetet, a barátnőd is érezni fogja az empátiádat. Így elég teret hagyhatsz neki, nem kényszeríted rá magad, és nem a saját érzéseidet helyezed előtérbe.

“Ne feledd, hogy nem vagy egyedül – és legyél kedves magadhoz!”

A legtöbben, akik vetélésen mentek keresztül, egyszerűen csak néhány szerető szót akarnak hallani. A vetélés egy nagyon magányos élmény lehet, így nagyon hasznos, ha emlékezteted a barátnődet arra, hogy nincs egyedül, vannak, akik segítenek neki talpra állni.

“Gondolok rád.”

Ha tudod egy barátnődről, hogy a közelmúltban vetélése volt, írj neki egy üzenetet azzal, hogy gondolsz rá, és érdeklődd meg, hogy érzi magát. Ezzel az egyszerű üzenettel megmutatod neki, hogy törődsz vele, ami nagyon jól tud esni egy ilyen helyzetben.

“Nagyon szeretlek, és el tudom képzelni, hogy mennyire rosszul érezheted magad most. De emlékezz arra is, hogy mennyire csodálatosnak tartalak téged.”

A barátság mélységét igazolja, ha hagyod, hogy a barátnőd megélhesse a bánatát, de közben elékezteted rá, hogy mennyire remek ember. Ezzel is teret adsz neki, és időt, hogy akkor nyithasson, amikor ő szeretne.

A gyásznak nincs határideje, gyászolj addig, ameddig csak szükséged van erre. Ha pedig beszélnél valakivel, én itt vagyok, keress bármikor. Mindig itt vagyok neked.

Ahogy telnek a hetek, hónapok, fontos, hogy újra jelentkezz a barátnődnél, és emlékeztesd rá, hogy ott vagy neki bármikor, amikor csak szüksége van rád.

Ezek után gondolj bele abba, te magad hogy éreznéd magad a barátnőd helyében, és mit szeretnél egy hasonló helyzetben másoktól, majd próbálj meg aszerint cselekedni. A kutatások szerint a nők hajlamosak magukat hibáztatni a vetélés miatt, ezért nagyon fontos, hogy ilyenkor biztosítsd a barátnődet a szeretetedről, arról, hogy ő mennyire szerethető, és mennyire csodálod.

A megfelelő szavak mellett legalább annyira fontos, hogy bizonyos mondatokat elkerülj, mert hiába vezet a jó szándék, ezekkel mégis árthatsz. Miket kerülj inkább?

“Tekints a jövőbe, és koncentrálj a jó dolgokra.”

Ha valaki gyászol, nagyon fontos, hogy hagyd, hogy rosszul érezze magát addig, amíg erre van szüksége. Kerüld el, hogy sietteted, és sürgeted, hogy újra boldog legyen.

“Nagyon zaklatott lehetsz.”

Ha ezt a mondatot használod, az olyan, mintha megpróbálnád megmondani a barátnődnek, hogy kellene éreznie magát. Ehelyett inkább kérdezd meg, hogy érzi magát, és hallgasd meg, ő hogy működik.

“Legalább azt tudod, hogy képes vagy teherbe esni.”

A barátnőd most épp gyászol egy kisbabát, és nem egy másikra szeretne gondolni. Ez a mondat akár sértő is lehet, és sürgető, attól pedig senki nem fogja jobban érezni magát, ha azt mondod neki, hogy eshet még teherbe.

“Minden dolog okkal történik.”

Ez a gyakran ismételt mondat inkább szorongással, mint megnyugvással tölti el az embereket. Emellett nem is igazán mutatja, hogy foglalkoznál az érzésekkel, sokkal inkább minimalizálni próbálja a veszteségeket.

“Csodásan nézel ki, mintha soha nem lettél volna terhes.”

Ez az a mondat, amivel éppen arra emlékezteted, hogy már nem terhes. Ez pedig nagyon fájdalmas a számára.

A lehető legjobb, ha valódi empátiával közelítesz egy baráthoz, aki most vesztette el a babáját. és tudatod vele, hogy ott vagy neki, ha szükség lenne rád.

(VIA)