Terhesség

Mit jelent az aktív vajúdás?

A szülést három nagyobb szakaszra oszthatjuk - habár van olyan felosztás is, amely egy negyedik szakaszként jelöli a gyermekágyi időszakot. Az első szakasz egy jelentős részét teszi ki az aktív vajúdás fázisa. De mit is jelent ez?
2022. Május 20.
Mit jelent az aktív vajúdás? (Fotó: Getty Images)

A thebump.com cikke egyszerűen úgy fogalmazza meg, hogy az aktív vajúdás az, amikor a dolgok igazán elindulnak.

A szülés három szakaszra oszlik, ezek közül az első – amely a vajúdás kezdetétől a méhszáj teljes kitágulásáig tart – a leghosszabb szakasza. Ezalatt az időszak alatt a vajúdás valószínűleg a “nem olyan rossz/nem olyan vészes” szakaszból a “na, ez intenzív” állapotba halad.

A szülés első szakaszát három további fázisra lehet felosztani. Az első fázis a látens vajúdás, amikor a dolgok még csak épp kezdenek elindulni. Ekkor távozhat például a nyákdugó, vagy korai összehúzódásokat lehet tapasztalni. A méhnyak pedig ekkor kezd el elvékonyodni, és a méhszáj tágulni.

Az aktív vajúdás a következő fázis – amikor ez elkezdődik, azt abból tudhatod, hogy az összehúzódások hirtelen erősebbek lehetnek. Ha korábban tudtál sétálni és beszélgetni az összehúzódások közben, akkor most valószínűleg már nem fog ez menni. A dolgok ilyenkor válnak intenzívebbé, és ekkor dönt a legtöbb anya valamilyen fájdalomcsillapítás mellett.

Az összehúzódások erősebbek, gyakoribbak és rendszeresek lesznek ebben a fázisban, írja a Mayo Clinic. Érezheted azt, hogy görcsöl a lábad, és hányingered is lehet. Elfolyhat a magzatvíz – ha még eddig nem történt meg -, és egyre nagyobb nyomást tapasztalhatsz a hátadban.

Ahogy a thebump.com portál is írja, az aktív vajúdás alatti rendszeres, erős összehúzódások hatására a méhszáj körülbelül 4 centiméterről tágul 7 centiméterre (a 10 centimétert tekintik a teljes nyitott állapotnak, és ekkor áll készen a szervezet arra, hogy kitolja a babát).

A Mayo Clinic szerint az aktív vajúdás gyakran 4-8 óráig, vagy akár ennél tovább is tart. A méhszáj óránként átlagosan 1 centimétert tágul.

A szülés első szakaszának utolsó része az átmenet fázisa, amikor a méhszáj 7 centiméterről 10 centiméterre tágul, ami különösen intenzív és fájdalmas lehet. Ezt követően hamarosan megkezdődik a második szakasz, amit kitolási szakasznak neveznek.

Forrás: thebump.commayoclinic.org