Terhesség

Mire jó a metafolin és a vas?

Mi köze a metafolinnak a folsavhoz? És miért jobb ez számodra? És mennyire fontos a vaspótlás a terhesség idején? Nézzünk utána!
2016. Május 13.

Mire jó a metafolin és a vas?

Miért fontos a folsav?

Azzal a legtöbb állapotos kismama tisztában van, hogy a folsav az egyik legfontosabb vitamin, amit csak önmagában is nevezhetünk magzatvédő vitaminnak.

A folsav tulajdonképpen a folátnak egy egyszerű, könnyen felszívódó, mesterségesen előállított formája. Ennek szedése már a fogantatás előtti három hónapban javasolt, hiszen számtalan súlyos fejlődési rendellenességet küszöbölhet ki, többek között a velőcsőzáródási-rendellenességeket.

Nagyon fontos tehát, hogy minimum a 12. hétig az édesanya folsav-ellátottsága megfelelő legyen.

De hasznosul-e ez a vitamin?

Előfordulhat azonban, hogy te is azok közé tartozol, akiknek a szervezete – egy enzim csökkent aktivitása miatt – nem képes lebontani a folsavat, és emiatt magzatod is kevesebb vitaminhoz jut. Megdöbbentő, de ma 10 nőből 3-5 nő nem képes maradéktalanul feldolgozni ezt az igencsak fontos vitamint.

Ahhoz tehát, hogy elegendő folsavhoz jussál (és ezáltal magzatod is), fontos, hogy ez olyan formában jusson be a szervezetedbe, hogy egyből hasznosulhasson.

Mi lesz ez a forma?

Ebben lesz segítségedre a metafolin, amely tulajdonképp a folát biológiailag aktív formájának kalciumvegyülete.

A metafolint a szervezeted közvetlenül tudja felhasználni, szemben a folsavval, ami több lépésben hasznosul, hiszen a szervezeted alakítja át biológiailag aktív formává. Emellett hatékonyabb az optimális vörösvérsejt-koncentráció elérése szempontjából is.

A terhesség második és harmadik trimeszterében a metafolin a vér megfelelő folát-koncentrációjának kialakításával csökkenti a korszülés kockázatát is.

Vasra is szükségem lesz?

Amíg nem kerülsz áldott állapotba, szervezetedben kb. 5 liternyi vér található. A terhességed idejére 30-50 százalékkal, 6-7 liternyire nő ez a mennyiség, ami azzal is jár, hogy az oxigénszállító hemoglobint tartalmazó vörösvértesteket is milliárd számra kell előállítani.

Mivel a hemoglobin kulcsfontosságú központi fémionja a vas, ennek megfelelő szinten tartása nagyon fontos lesz számodra.

A vas a hemoglobin előállításához szükséges, ami az oxigént szállítja a vérben.

Ne feledd! A terhességed alatt amellett, hogy ki kell építeni a pici leendő vasraktárát, számolni kell azzal, hogy a te vasigényed is növekedni fog. Mivel várandósságod idején több hemoglobint állít elő szervezeted, így több vasra is lesz szükséged.

Terhesség alatt napi 30 mg vasat igényel a szervezeted.

Milyen forrásokból juthatsz vashoz?

Elsősorban olyan állati eredetű táplálékokból, mint a belsőségek, a sovány marhahús, csirkehús, tonhal. Ezekből jobban felszívódik, mint a növényi eredetű vasforrásokból. Emellett hüvelyeseket is célszerű fogyasztanod: pl. babot, csicseriborsót, vörös lencsét.

Zöldségek közül a spenót, brokkoli, zöldlevelesek, burgonya jó vasforrás, de ne feledkezz meg az olajos magvakról sem, pl. a napraforgómagról, kesudióról. Érdemes néha tofut is beiktatni az étrendbe, s a tojás is jó szolgálatot tehet.

Nem mindegy azonban, hogy fogyasztod ezeket a vasforrásokat: a vas könnyebben szívódik fel ugyanis C-vitaminnal együtt (pl. ha narancslevet iszol a vastartalmú étel elfogyasztását követően). Ezzel szemben a kávé és a tea gátolja a vas felszívódását.(Utóbbiaktól egyébként is jobb, ha tartózkodsz!)

Amennyiben mégis vashiány alakul ki nálad, vaspótló készítményt javasol majd számodra orvosod, hiszen a vashiány mind a babádra, mind rád nézve veszélyes következményekkel járhat.

A jó magzatvédő vitaminnal a vashiányt és a folsavhiányt is kivédheted. Szedését érdemes már a terhesség előtt pár hónappal elkezdeni.

Kapcsolódó cikkeink terhesség és vitaminok témában: