Terhesség

Miómám van, lehet gyerekem?

A méh izomszövetének jóindulatú daganata szerencsére az esetek többségében nem akadálya annak, hogy egészséges baba születhessen.
2012. Július 25.

Miómám van, lehet gyerekem?

Kialakulásának igazi oka ismeretlen, de az ösztrogén hormonok szerepe a legjelentősebb, ezért 25 és 30 éves kor között a leggyakoribb. A hormonfüggés következménye, hogy terhesség idején (különösen a második és a harmadik harmadban) általában növekedésnek indulnak a miómák, majd a szülés utáni hetekben visszafejlődnek. Az ösztrogénen kívül örökletes tényezők is szerepet játszanak keletkezésükben.

A kismamák miómái elhelyezkedhetnek a méh külső vagy belső felszíne felé növekedve, a méhnyakban és a méh függesztőszalagjai között. Az is igen fontos szempont, hogy a lepény mögött vagy tőle távolabb található. Mivel a méh alakjának torzulása akadályozhatja a megtermékenyült petesejt beágyazódását, illetve hatására a méh és a petevezető ivarsejt-továbbító képessége is zavart szenved, előfordulhat, hogy meddőséget okoz. Ha viszont sikerül teherbe esni, a továbbiakban igen jók az esélyek az egészséges babára.

Várandósság idején

Nagyjából minden századik kismamánál fordul elő, és úgy tűnik, egyre gyakoribb. Ennek oka részben a jobb felismerési lehetőségekben rejlik: a terhességgondozásnak manapság már kötelező eleme az ultrahangvizsgálat, de a miómák kevesebb mint fele kézi vizsgálattal is érzékelhető. Másrészről viszont a várandósok átlagéletkorának növekedése is szerepet játszik benne: a harmincas évek vége felé eleve sűrűbben találkozunk ezzel az elváltozással.

Szerencsére a mióma mellett fogant terhességek körülbelül hetven százalékában semmilyen probléma sem jelentkezik. A maradék harminc százaléknál bizonyos szövődmények gyakoribbak: a beágyazódás folyamata nehezebb lehet, így koraterhességben gyakoribb a fenyegető, illetve a spontán vetélés. Elhelyezkedésétől és nagyságától függően gyakori lehet a bizonytalan alhasi nyomásérzés, illetve fájdalom, valamint a környező szervek nyomása miatt kialakult panaszok, amelyek a normális terhesség során is előfordulnak (például vizelési panaszok).

A miómákban kialakuló elváltozások gyakran okoznak feszülést, fájdalmat, nyomásérzékenységet, néha lázat, gyorsult vérsüllyedést, bélmozgászavarokat. A méhhez csak keskeny nyéllel csatlakozó miómák nyelük körül megcsavarodva is okozhatnak akut hasi tüneteket.

A várandósság későbbi szakaszában növeli a koraszülés, az idő előtti burokrepedés és lepényleválás, a fekvési, tartási, beilleszkedési rendellenességek gyakoriságát, és az is előfordulhat, hogy a magzat elmarad a méhen belüli növekedésben. A szülés közben valamivel sűrűbben találkozunk fájásgyengeséggel, utána pedig súlyos vérzéssel, és különféle lázzal járó szövődményekkel. A nagyobb göbök (különösen a méhnyakban elhelyezkedők) akadályozhatják a természetes szülést. A terhesség alatt, illetve a gyermekágyban a miómás gócok elhalhatnak, bomlástermékeik pedig vérmérgezésre emlékeztető tüneteket okozhatnak.

Mi a teendő?

A problémás esetekben többnyire elegendő a rendszeres ultrahangos ellenőrzés, a pihenés, bizonyos esetekben a gyógyszerszedés. Csak ritkán, különösen nagy méretű vagy rossz helyen levő mióma miatt van szükség császármetszésre.

Műtéti kezelés

A terhesség előtt felismert miómákat csak akkor érdemes eltávolítani, ha már korábban vetélést vagy meddőséget okoztak, mert a méhen végzett műtét akár nagyobb szövődménykockázattal járhat a terhesség folyamán.

A várandósság alatt csak nagyon ritkán, különösen nyomós ok miatt operálják. Bár kézenfekvőnek tűnik, hogy a császármetszés során távolítsuk el, ez nem jó megoldás az erős vérzés veszélye miatt, és azért sem, mert szülés után amúgy is csökken a mérete – tájékoztat Dr. Halász László szülész-nőgyógyász

Kapcsolódó cikkeink: