Terhesség

Mikor van szükség méhszájtágításra?

Mikor lehet szükség a méhszáj külső erővel történő tágítására? Mikor kerülhet erre sor a szülés során? Bundy-Gerőházi Anna szülésznő segítségével összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a méhszájtágításról.
2021. Szeptember 08.
Mikor van szükség méhszájtágításra? (fotó: Getty Images)

A szülés haladását, a vajúdás dinamikáját sokszor a méhszáj, illetve a méhnyak helyzetéből, állapotából ítélik meg.

A méhszájnak fontos tartó szerepe van a várandósság alatt, hiszen amíg zárva van, nem enged utat a babának, bent tartja őt. Ha a méhszáj nem tud megfelelő ideig zárva maradni, akkor koraszülés történik. Ezért nagyon fontos a méhszáj jó állapotának megőrzése – hangsúlyozta Bundy-Gerőházi Anna szülésznő, aki azt is hozzátette, hogy előfordulnak azonban olyan esetek, amikor az egészségügyi szakemberek mégis a méhszáj külső erővel történő tágításához folyamodnak.

Mikor van szükség a méhszáj tágítására?

Méhszájtágításra a hüvelyen keresztül végzett méhűri műtétek során, például egészségügyi küret, vetélés utáni műszeres befejezés és terhességmegszakítás során kerül sor. Ilyenkor – annak érdekében, hogy a méh tartalma kiüríthető legyen -, eszközöket kell behelyezni. Mivel ez zárt méhszájnál nem lehetséges, ezért a műtét előtt laminária pálcát (tamponhoz hasonló vékony egyszerhasználatos eszköz) vagy Hegar pálcákat (fém műtéti eszköz) helyeznek a hüvelyen keresztül a méhszájba, hogy valamelyest kinyíljon, ezáltal az orvos hozzáférjen a méh üregéhez.

Ezen kívül a méhszáj tágítását az orvos vagy a szülésznő a szülés során is végezheti.

Méhszájtágítás a szülés során

Ilyenkor nem eszközt, hanem a hüvelyen keresztül felvezetett ujjukat használják az egészségügyi szakemberek, hogy ezzel gyorsítsák meg a szülést. A beavatkozástól pedig azt reméljük, hogy ezáltal könnyebben tágul és húzódik el a méhszáj a megszületendő baba útjából ? tudtam meg Bundy-Gerőházi Annától.Bár a szülés alatti méhszájtágítás hatékonysága nem bizonyított, mégis viszonylag gyakori beavatkozás. A méhszáj masszírozása, simítgatása sok esetben fájdalmas a szülőnő számára, hiszen ez egy idegvégződésekben igen gazdag terület, ezért a rutinszerű alkalmazása semmiképpen nem ajánlott.Azonban vannak olyan esetek, amikor valóban segítség lehet ez a vajúdó nőnek és a babájának – tette hozzá Anna.

Előfordul, hogy a méhszáj becsípődik a baba koponyája és az anya medencecsontja közé. Ilyenkor a kicsi méhszájperem arrébb nyomásával elérhető a méhszáj teljes tágulása, és kezdetét veheti a szülés kitolási szakasza. Ez azonban egy viszonylag ritka jelenség, tehát a beavatkozásnak is csak ezen esetekben kellene előfordulnia.

Zsuzsa szüléstörténete

Zsuzsa 21 évesen szülte meg első gyermekét egy megyeszékhelyen található kórház ügyeletes orvosnál.

Két napnyi vajúdás után magzatburok-repesztés történt, és –  mivel az orvos úgy ítélte meg, hogy nem halad a szülés – ezért újabb beavatkozás is szükségessé vált:

“Bejött a doktor és szólt, hogy nincs mire várni, kitágítja a méhszájamat, és ahogy ezt elmondta, hozzá is kezdett a művelethez – mindezt szinte nulla méhszájtágulási állapotnál. Iszonyatosan nagy fájdalmat éreztem, minden egyes mozdulatánál (…) az tartotta bennem az erőt, hogy ez lesz az utolsó, de nem így volt. Utólagosan belegondolva, sokáig tartott és brutális volt. (…) teljesen ellentétes volt azzal, amit megélni szerettem volna”.

Zsuzsánál a harmadik gyermeke születésekor is szükségessé vált a méhszáj tágítása, ám ekkor már alaposan tájékoztatta az orvosa, és a beavatkozás sem járt fájdalommal:”A doki megvárta, hogy jöjjön a fájdalom, akkor végezte a műveletet, egyáltalán nem olyan módon, mint amit először tapasztaltam, ráadásul végig folyamatosan tájékoztatott, hogy éppen mit végez el. Tényleg nem tartott sokáig, egy vagy talán kettő fájdalom alatt meg is voltunk. Ő elnézést kért, hogy így zargat, de véleménye szerint meg kellett tenni ezt a lépést. Mindezek után villámgyorsan meg is érkezett a lányunk”.

A kismama joga eldönteni, hogy hozzájárul-e a méhszájtágításhoz

Akármiért is van szükség a méhszáj vizsgálatára és tágítására a páciens/ kismama joga eldönteni, hogy hozzájárul-e – hangsúlyozta a szülésznő. Ha az orvosnak vagy szülésznőnek ilyen tervei vannak, minden esetben kötelessége tájékoztatni a szülőnőt, akitől engedélyt is kell kérnie. Amennyiben a páciens nem adja a beleegyezését a beavatkozáshoz, akkor az egészségügyi személyzet nem végezheti el azt.

Az engedélykérésnek és -adásnak azért van nagy jelentősége, hogy a nők ne erőszakként éljék meg azt, hogy idegen kezek érintik-nyomkodják meg érzékeny női szervüket – hívta fel a figyelmet Bundy-Gerőházi Anna.

A méhszájtágítás következményei

A méhszáj jó tartófunkciójának megőrzéséhez fontos, hogy ne végezzenek gyakran rajta külső beavatkozást (pl. tágítást). Magyarországon azonban sajnos jelenleg nem elérhetőek olyan gyógyszerek, amelyekkel előidézhető lenne a méh spontán ürülése megkésett vetélés vagy terhességmegszakítás során. Ezért jelenleg minden ilyen esetben műtétet végzünk, aminek része az eszközös méhszáj tágítás – árulta el a szakértő.A méhszájtágítással azonban vigyáznunk kell, mert minél többször volt külső erővel szétfeszítve a méhszáj, annál nagyobb az esély arra, hogy később ne tudjon tökéletesen zárni, így gyakoribbá válhat a későbbi várandósságok során a koraszülés.Mint minden beavatkozásnak, a méhszáj tágításának is lehetnek káros következményei, ezért igen körültekintően kell eljárnunk az alkalmazását illetően. Fontos, hogy mi, szakemberek csak abban az esetben végezzük, ha ez valóban indokolt és engedélyt kapunk a pácienstől – hangsúlyozta Bundy-Gerőházi Anna.