Terhesség

Mikor száll le a pocak?

Mikor történik meg először szülésnél és vajon máshogy alakul-e azoknál, akiknek már volt szülésük? A pocakleszállás jelzi-e, hogy közeledik a szülés ideje és ha igen, mennyi idővel korábban?
2020. Október 12.
Mikor száll le a pocak? (fotó: Getty Images)

A pocak leszállása az a folyamat, melynek során a magzat pozíciója megváltozik, a feje lejjebb kerül a medencébe, elhelyezkedik, beékelődik a szülőcsatorna közelében. Az, hogy a magzat a szüléshez képest mikor változtatja meg a pozícióját, tehát mikor száll le a pocak, egyénenként eltérő, de függhet attól, hogy hányadik szülése ez a kismamának.

Vannak kismamák, akiknél a pocak leszállása a vajúdással egy időben történik meg, míg másoknál ez a szülés megindulása előtt akár hetekkel is megtörténhet. Általában azoknál a nőknél következik be a pocak leszállása a vajúdáshoz közelebb, akik nem az első babájukat várják. Ennek az a magyarázata, hogy azoknak a nőknek, akik már szültek, a testük emlékszik a vajúdásra. Arról van tehát szó, hogy a medence izmainak alkalmazkodnia kell a vajúdás folyamatához, ez első szülőknél hosszabb, többedszer szülők esetében rövidebb folyamat lehet.

Milyen érzés, amikor leszáll a pocak?

Vannak, akik egyáltalán nem veszik észre, nem éreznek semmi különöset. Mások úgy érezhetik, hogy a magzat mozgása csökken, megint mások pedig úgy tapasztalhatják, hogy a has könnyebbé válik, könnyebbnek érzik magukat. A pocak leszállása általában szabad szemmel is jól látható.

Milyen jelek utalnak arra, hogy leszállt a pocak?

Lejjebb kerül a pocak

Úgy tűnhet, sőt látszódhat, hogy a kismama pocakja lejjebb került.

Kismedencei nyomás

Nőhet a nyomás ezen a területen. A kismama úgy érezheti, hogy kacsázik járás közben.

Kismedencei fájdalom

Amikor a pocak leszáll, néhány kismama kismedencei fájdalmat tapasztalhat. Ennek oka lehet, hogy a magzat feje a medencében lévő szalagokat nyomja.

Könnyebb légzés

Kevesebb nyomás nehezedik a rekeszizomra, ha a pocak leszáll. Ez pedig megkönnyítheti a légzést.

Aranyér

A magzat feje nyomást gyakorolhat a medence és a végbél környékére. Ez a nyomás aranyeret okozhat.

Távozhat a nyákdugó

A pocak leszállása nyomást gyakorolhat a méhnyakra, ez pedig azt eredményezheti, hogy a nyákdugó távozzon.

Gyakori vizelési igény

Amikor a magzat lejjebb kerül a medencében, a feje nyomást gyakorolhat a hólyagra.

Hátfájás

A hát alsó részének izmaira gyakorolhat nyomást a magzat, emiatt hátfájást tapasztalhat a kismama.

Növekvő étvágy

Amikkor a has lejjebb száll, akkor ez csökkenti a magzat gyomorra gyakorolt nyomását. Ettől enyhülhet a gyomorégés és növekedhet az étvágy.A szülés időpontjához közeledve az orvos megvizsgálhatja, hogy a magzat beékelődött-e már vagy sem. Ha már a kiírt időpont közeledik, esetleg át is lépte azt a kismama, akkor azzal ösztönözhetjük a magzatot a lejjebb ereszkedésre, ha például gyalogolunk, vajúdó labdán ücsörgünk, guggolunk vagy olyan gyakorlatokat végzünk, amikor megdöntjük a medencénket.Ezek a tevékenységek elősegítik a csípő kinyílását és a medence izmainak nyújtását. Ez arra ösztönözheti a magzatot, hogy ereszkedjen le a medencében.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Természetes, ha némi kismedencei fájdalmat tapasztalunk a pocak leszállása után. Ennek ellenére a kismedencei fájdalom bizonyos típusait vizsgálni érdemes.Beszéljünk az orvossal, ha a kismedencei fájdalom állandó vagy rendszeres, vagy ha az alábbiak kísérik: vérzés, láz, folyadékvesztés.Forrás: medicalnewstoday.com