Terhesség

Mikor kezdődnek a terhesség jelei?

A terhesség korai tünetei sokszor nagyon hasonlóak a menstruációt megelőző tünetekhez. Vannak tünetek, amiket nem mindenki tapasztal meg, míg néhány terhességi tünet általánosnak mondható.
2022. Április 26.
Mikor kezdődnek a terhesség jelei? (kép: Getty Images)

A terhességi tünetek megtapasztalása és intenzitásuk teljesen egyéni: vannak nők, akik szinte azonnal tudják, hogy teherbe estek, vannak, akiknél szinte semmi jele sincs annak heteken át, hogy babát várnak. Biztosat csak a terhesség teszt mutat.

Vannak, akik már a fogantatást követő első héten is érzékelik a terhesség egy-egy tünetét, a leggyakoribb azonban, hogy valamikor a 6. terhességi hetet betöltve jelentkeznek a várandósságra jellemző tünetek (azaz 2 héttel az elmaradt menstruáció után).

A terhesség korai tünetei gyakran hasonlóak a menstruációt megelőző napok tüneteihez: izomfájdalom, a mellek duzzadása, feszülése, hangulatingadozás, fáradtság, puffadás, székrekedés.

Nagyjából az ovulációt követő 10-12. napon a megemelkedett progeszteronszint miatt a testhőmérséklet is magasabb lesz, akik mérik a testhőjüket, már ekkor tapasztalhatnak terhességi tüneteket.

Vannak, akik a beágyazódás során tapasztalnak tüneteket, a beágyazódáskor előfordulhat pecsételő vérzés, ami általában 1-2 napig tart és valóban csak jelzésértékű, semmi köze a menstruációs vérzéshez.

A HCG hormon szintjének emelkedése még több tünet megjelenésével jár, ezek közül több tünet is elég kellemetlen. A leggyakoribbak: hányinger, émelygés, hányás, szaglás megváltozása, szédülés, bizonyos ételektől vagy italoktól való undorodás.

Vannak kismamák, akik szinte semmit sem érzékelnek és meglepetésszerű lesz az elmaradt menstruációt követő pozitív terhességi teszt, míg mások már az ovulációt, és a beágyazódás jeleit is megtapasztalják. Teljesen egyéni, hogy ki, milyen tüneteket tapasztal meg, olyannyira, hogy szinte biztos, hogy több terhesség esetén sem ugyanazokat a jeleket éli meg az anya.