Terhesség

Mikor kezd látszani, hogy babát várok?

A kismamáknál általában néhány hónapon belül láthatóvá válik a környezetük számára is, hogy babát várnak, de van, akinél ennél tovább tart, amire látszik a pocak. Megint mások pedig hamarabb veszik észre a változást.
2021. Július 06.
Mikor kezd látszani, hogy babát várok? (Fotó: Getty Images)

Előfordulhat, hogy az első trimeszterben még nem kezd látszani, hogy babát vársz. A tested változásokon megy keresztül, és bár máshogy érezheted magadat, mint korábban, ez még nem feltétlenül fog látszódni.

A pocak általában a második trimeszterben lesz észrevehető, a 1620. hét között a tested kezdi mutatni a baba növekedését. Néhány nőnél előfordulhat, hogy a várandós has csak a második trimeszter végén kezd látszani, sőt, az is előfordulhat, hogy a harmadik trimeszterig észrevehetetlen.

A második trimeszter kezdete a negyedik hónap, amikor már finoman érezheted a baba mozgását. A tested szemmel láthatóan is változhat, és a külvilág számára is észrevehető lehet, hogy babát vársz.

Mi az oka, ha már korábban látszik a várandósság?

Ha a második vagy többedik gyermekedet várod, a hasadon már korábban látszódhat, hogy új taggal fog bővülni a családotok. A második terhességed akár teljesen különbözhet az elsőtől, és amellett, hogy korábban látható lehet, hogy babát vársz, hamarabb érezheted a mozgását, és rövidebb lehet a vajúdás.

A tested már megtapasztalta korábban a terhességet és a szülést, és már tudja, mire számíthat, így könnyebben tud alkalmazkodni. Annak az oka, miért látszódhat korábban, hogy babát vársz az, hogy az első szülés után a hasfalad izmai megnyúltak, eltávolodtak. Illetve már te is jobban tudod, mire kell figyelned, így előbb észreveheted a pocakot.

Van, akinél a kora miatt mutatkozhat korábban a pocak: az idősebb kismamáknál már az első trimeszterben látszódhat. Azoknál is korábban mutatkozhat, hogy babát várnak, akiknek kevésbé erősek a hasi izmai.

Mi az oka, ha csak később látszik a várandósság?

Túlsúly vagy elhízás esetén előfordulhat, hogy a pocak csak a harmadik trimeszterben mutatkozik meg. Amennyiben a harmadik trimeszterben sem látszik még a várandós has, erről javasolt beszélni a kezelőorvossal is.

Forrás: webmd.com