Terhesség

Mikor jelentsük be, hogy babát várunk? Érvek és ellenérvek

Nincs megfelelő időpontja a terhesség bejelentésének, de vannak olyan tényezők, amelyeket érdemes figyelembe venni mielőtt megosztjuk másokkal a nagy hírt.
2020. Október 12.
Mikor jelentsük be, hogy babát várunk? Érvek és ellenérvek (fotó: Getty Images)

A medicalnewstoday.com cikke azt a kérdést vizsgálta meg, hogy kinek, mikor érdemes elmondani, hogy babát várunk. Érvek és ellenérvek következnek, amelyeket érdemes megfontolni.

Nincs meghatározott, mindenki számára érvényes megfelelő időpontja annak, hogy másoknak is elmondd: babát vársz. Vannak, akik mihelyst pozitívat tesztelnek világba kiáltják, mások megvárják az első 12 hetet, sőt, vannak, akik még tovább is várnak a bejelentéssel.

A terhesség nagyon intim, személyes esemény, ezért érdemes megfontolni, hogy mikor beszélünk erről és kinek.

Bejelentés az első trimeszter elején

Előnyök:

Ha reggeli rosszulléttől szenvedsz, akkor részben ki is derül, részben jobban is jársz, ha szólsz, hogy terhes vagy. A környezeted így jobban tud támogatni.A munkahelyed attól függően, hogy mi a foglalkozásod, egy korai bejelentéssel mentesíthet bizonyos munkavégzések alól, amelyek veszélyesek lehetnek (fizikai értelemben vagy ha vegyi anyagokkal való érintkezésnek vagy kitéve)Támogató hálót vonhatnak köréd a barátait vagy a családtagjaid, ha már a legelejétől tudnak arról, hogy gyereket vársz.Nem kell kifogásokat keresned bizonyos élethelyzetekben (alkoholfogyasztás, fáradtság, bizonyos ételek elutasítása).Hátrányok:Ha veszteség ér, elveszíted a babát, akkor a korai bejelentés megnehezítheti ezt az állapotot.A partnereddel nem élvezhetitek tovább, hogy van egy kis titkotok, ez az intimitásra hatással lehet.A gyerekek számára felkavaró lehet, pláne akkor, ha veszteség ér és ezzel éri őket is. Ha sok embernek kell elmondanod a veszteséget (mert előtte sok embernek elmondtad, hogy terhes vagy), akkor az stresszt és további traumát okozhat neked.Ha csak néhány kiválasztott embernek mondjátok el, akkor nehéz lehet követni, hogy ki tudja és ki nem, ki kinek mondhatja el, ki kivel áll kapcsolatban.

Bejelentés az első trimeszter végén

Előnyök:A vetélés kockázata az első trimeszter végére jelentősen csökken.Sok nőnél már az első trimeszter végén látható, hogy babát vár. Ha elmondod, akkor nem kell megjegyzésektől, spekulációktól tartanod.Hátrányok:Az első trimeszter a terhesség legnehezebb része lehet, a reggeli rosszullét, émelygés, fáradtság, gyomorégés és székrekedés miatt. Ha nem tudják mások, hogy mi áll a háttérben, segíteni sem tudnak.

Későbbi bejelentés

Előnyök:Sokan még tovább várnak a bejelentéssel, aminek az az oka, hogy ekkor már jelentősen csökken a vetélés kockázata és a genetikai vizsgálatokon is túl vannak.Vannak, akik addig várnak a bejelentéssel, ameddig csak tudnak, mert nem akarnak kéretlen tanácsokat, kritikákat hallani a környezetüktől.Bár a terhesség védettséget jelent a munkahelyen, ez sajnos sokszor csak elviekben vagy így. Sokan éppen ezért csak később szólnak, nem szeretnének diszkriminációt megtapasztalni a munkahelyükön.Hátrányok:Ha nem tudnak róla a munkahelyen, akkor olyan fizikai kockázatnak is kitehetik a kismamát, ami veszélyezteti a terhességet.Problémát okozhat, ha váratlanul szabadságot akarsz kivenni, hogy nem tudják mi áll a háttérben.Ahogy a terhesség halad előre, egyre nehezebb lesz eltitkolni a növekvő pocakot.Kevesebb időd lehet arra, hogy körbe ünnepeljenek barátok és családtagok.Bármikor is vetél el valaki, az nagy veszteség, ha azonban ez a terhesség későbbi szakaszában történik meg, akkor rendkívüli érzelmi traumát okozhat. Ha nincs támogató környezet – mert nem is tudják, hogy terhes vagy -, akkor sokkal nehezebb a feldolgozás.

Kinek, mikor?

Partner

A terhességi tesztek során gyakran jelen van a partner is, ha mégsem, akkor a legtöbb nő először a társával osztja meg a hírt. Ha egy partner korán tud a terhességről, segíthet a döntéshozatalban, az aggályok vagy problémák kezelésében.Család

Gyakran a következő lépés a közeli családtagoknak történő bejelentés, főleg a leendő nagyszülőknek. Ha úgy érzed, kérd meg őket, hogy a család más tagjainak ne ők mondják el a nagy hírt, bízzák ezt rád.Barátok

Általában ők következnek a leendő nagyszülők után. Megeshet, hogy nem mindenki kerül eksztatikus állapotba a hírtől, talán mert ő még nem áll készen a családalapításra, talán azért, mert már ő is nagyon szeretne gyereket. Célszerű a legközelebbi, legjobb barátoknak elmondani először, és csak utáni tágítani a kört, utoljára a közösségi médiában közhírré tenni.Munkahely, kollégák

Fentebb már volt szó a munkahelyi bejelentés előnyeiről és hátrányairól. Megbízható, már-már baráti viszonyban lévő kollégával nyilván korábban közlöd a boldog hírt, de hogy mikor mondod el a többieknek, abban mérlegeld, hogy mennyire megbízhatóak a kollégáid. Az ugyanis elég kellemetlen lehet, ha a főnököd nem tőled tudja meg, hogy terhes vagy.

A vetélés esélyei hétről-hétre

Sokan egy esetleges vetélés miatt halogatják a terhesség bejelentését. Sok terhesség még azelőtt véget ér, hogy a kismama egyáltalán tudta volna, hogy terhes: ez a korai vetélés a terhességek 10-15 százalékában következik be.A terhesség 6-7. hetében a vetélés esélye 5-10 százalék. A 8-13. hétben tovább csökken az esély, ekkor 2-4 százalék. A 13-20 hét között 1 százalék alá csökken.