Terhesség

Mikor indul be általában a szülés?

Egy tanulmány szerint nagyon is kiszámítható: nem munkaidőben, sokkal inkább hajnali négy körül.
2020. Május 31.
Mikor indul be általában a szülés? (fotó: Getty Images)

Arra a kérdésre, hogy mikor indul be a szülés általában, a legkézenfekvőbb válasz az, hogy amikor a baba készen áll rá, amikor ő úgy gondolja. Valóban, a hormonok irányítják a folyamatot, mégis úgy tűnik, hogy jellemző az, hogy melyik napszakban indul be a szülés.

Az Egyesült Királyságban végzett tanulmány szerint a születések csaknem háromnegyede nem 9 és 17 óra között következik be. A londoni egyetem kutatói szerint a csecsemők 28,5% -a született ebben az időszakban, míg 71,5% -a hétvégén, ünnepnapokon vagy hétköznap 17 óra és reggel 8:59 között született.

A kutatók 2005 és 2014 között 5 093 615 szülés (az ikerterhességeket nem vizsgálták) adatait elemezték. A PLOS ONE folyóiratban publikált tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a legtöbb spontán születés a hajnali órákban 1 és 6:59 között zajlik, jellemzően hajnali négy körül.

Az indított szülések – az összes szülés egyötöde – jellemzően éjfél körül, keddtől-szombatig terjedő időszakban és/vagy jellemzően ünnepek előtti napokon következik be.

A programozott császármetszések, amik a szülések 9,2 százalékát teszik ki, elsősorban hétköznapokon fordultak elő 9 és 11:59 óra között, ami teljesen érthető, hiszen egy nagy hasi műtétet valószínűleg nem az éjszaka közepére időzítenek. Ugyanezen logika mentén, nem ütemeznek be karácsony napjára császármetszést, bár akkor a spontán szülések száma is kevesebb.

“Nem volt meglepő, hogy azt tapasztaltuk, hogy a tervezett császármetszés általában nem ünnepnapokon történik, de nem egyértelmű, hogy miért kevesebb a spontán születések száma is – szülészeti beavatkozás nélkülieké – karácsonykor. További kutatásokra lenne szükség ennek vizsgálatához”- mondta a cikk vezető szerzője, Dr. Peter Martin.

Martin szerint az, hogy jellemzően éjszaka történnek a szülések, részben evolúciós okokra vezethető vissza. “Őseink olyan csoportokban éltek, amelyek aktívak és szétszórtan voltak a nap folyamán, és csak akkor jöttek össze, amikor éjszaka pihentek. Tehát az éjszakai szülés folyamán valószínűleg a csoport védelmet nyújtott az anyának és az újszülöttnek.”

Manapság az éjszakai szülés nem nyújt több védelmet, ám kevesebb forgalmat jelent a kórház felé vezető úton, ez pedig előnyös a modern kor embere számára.

Magyarországon karácsonykor és újévkor születik a legkevesebb gyerek – írja a g7.hu a KSH adatai alapján. Az adatokból az is jól látszik, hogy hazánkban harmadával kevesebb gyerek születik hétvégéken és ünnepnapokon, mint hétköznap. Hétfőn születik a legkevesebb baba, kedd-szerda-csütörtökön a legtöbb, és ezeket a napokat szorosan követi a péntek is.

Az adatokat vizsgálva arra lehet következtetni, hogy a 2010-es években 30,7, míg 2018-ban már 36,3 százalékot tett ki az indított szülések száma. Ez azonban csak erős tipp, mert ugyan Magyarország is részt vett az európai országok szülészeti adataira vonatkozó felmérésben, de éppen a mesterséges szülésindításról nem közölt hivatalos adatokat. A g7.hu mindenesetre úgy számol, hogy vezetjük az adatokat közlő országok listáját az indított szülések arányát tekintve. 

(Cikk forrása: mother.ly)