Terhesség

Miért viszkethet a hasad a terhesség alatt?

A terhesség alatti hasviszketés gyakori probléma. A bőrirritáció általában a várandósság ötödik vagy hatodik hónapjában jelentkezik, amikor a pocak már egyre jobban megmutatkozik, és egyre erősebb lehet az idő múlásával (és ahogy egyre növekszik a has).
2021. Április 14.
Miért viszkethet a hasad a terhesség alatt? (Fotó: Getty Images)

Mi okozza a has viszketését?

A has tágulásával a bőr nyúlik, ettől pedig az alatta található idegvégződések irritálódnak, és ez okozza a kellemetlen viszkető érzést. Ráadásul azzal, hogy elvékonyodik, jobban ki is szárad, a száraz bőr pedig hajlamos a viszketésre és egyéb kényelmetlen érzetekre. Ha a hasaddal együtt más testrészeiden is tágul a bőr, a viszketés ott is kialakulhat.

Mit lehet tenni a terhességi hasviszketés ellen?

  • Ne vakarózz! Bármilyen csábító is megvakarni a bosszantóan viszkető hasat, ez csak tovább irritálhatja a bőrödet.
  • Hidratálás. Egy illatmentes, érzékeny bőrre való hidratáló krém ideiglenesen segíthet megfékezni a viszketést. Segíthet az is, ha közvetlenül zuhanyzás után kened be a hidratálóval a bőrödet, amikor még enyhén nedves.
  • Nyugtató E-vitamin olaj. Ez a gyógyító olaj is segíthet, amely várandósság után az érzékeny mellbimbókra is kiváló.
  • Párásítás: Ez segíthet abban, hogy a bőröd ne száradjon ki. De mindenképpen kövesd a gyártó utasításait, és használd körültekintően az eszközt.
  • Ne zuhanyozz túl meleg vízzel. A forró fürdő vagy zuhany még jobban száríthatja a bőrödet, fokozva a viszketést.
  •  Abban az esetben, ha a viszketés nagyon erős, mindenképpen beszélj az orvosoddal, hogy megbizonyosodhasson róla, hogy nem áll-e egyéb probléma a háttérben. Abban az esetben, ha szükséges, ő írhat fel viszketés elleni krémet is.

A jó hír az, hogy szülés után, amikor a bőr már nem tágul tovább, a viszketés is abbamarad.

Mikor javasolt feltétlenül felkeresni az orvost a viszketés miatt?

  • Ha a tested olyan részein is tapasztalsz viszketést, ahol egyébként nem száraz vagy érzékeny a bőröd
  • Ha mindenhol viszketsz
  • Ha viszkető kiütések vannak a hasadon (különösen a harmadik trimeszterben), amit a PUPPP, azaz polimorf terhességi kiütés nevű betegség is okozhat – egy bár kellemetlen, de jól kezelhető bőrprobléma

Létezik egy májbetegség is, az úgynevezett intrahepatikus kolesztázis (ICP), azaz epepangás, amely kiütés nélküli erős viszketéssel jár. A leggyakrabban a tenyerek és a talpak viszketését okozza (bár a viszketés átterjedhet a törzsre is). Mivel az ICP növelheti a koraszülés, és bizonyos terhességi problémák kockázatát, ha kiütés nélküli viszketést tapasztalsz, abban az esetben is értesítened kell az orvosodat.Források: whattoexpect.comwhattoexpect.comverywellfamily.com