Terhesség

Miért van a nőknek orgazmusuk?

Mivel biológiai haszna nincs a nők orgazmusának, ezért a kutatók sokáig keresték a lehetséges okot. Végül egy nagyon furcsa magyarázatot találtak a látszólag indokolatlan jelenségre.
2016. Augusztus 04.

Nemrég született egy szaklapban arról publikáció, miért is van a nőknek orgazmusuk – írja a MedicalNewsToday. Egy amerikai kutatócsoport dolgozott a témán, az orgazmusnak ugyanis biológiai haszna nincsen, legalábbis a szaporodáshoz nem nélkülözhetetlen jelenség.

Ez az amerikai kutatócsoport különböző állatokban, például majmokban, rágcsálókban, illetve több más emlősben is vizsgálta nőstények orgazmusát. Végül arra jöttek rá, hogy az emberi nőknél tapasztalható orgazmus vélhetőleg olyan hormonfelszabadulás maradéka lehet, amelyet ma a nőstény nyulaknál, valamint a macskáknál is lehet tapasztalni.

A fentebb említett két állatnál ez a hormonfelszabadulás tulajdonképpen azért van, mert így jelzi a szervezet a petének, hogy váljanak le a petefészekről. Az embereknél persze erre a jelzésre nincs szükség, mert mi spontán ovulálunk.

Elképzelhető az is egyébként, hogy az evolúciós fejlődés során a nők orgazmusa több, új funkciót is felvett, miután elveszítette a szaporodásban betöltött eredeti szerepét.

Ezek is érdekelhetnek:

  • A legjobb szexpózok terhesség idejére
  • Szülés orgazmussal
  • 7 tipp, hogy könnyebben induljon újra a házasélet
  • Várandósság – szülés – szex