Terhesség

Miért undorodnak a kismamák egyes ételektől a terhesség alatt?

Az ételek iránti undor megnyilvánulhat abban, hogy a kismama nem bírja elviselni az adott étel illatát, de abban is, hogy nem tudja elfogyasztani, noha korábban kifejezetten kedvelte.
2021. Augusztus 07.
Miért undorodnak a kismamák egyes ételektől a terhesség alatt? (fotó: Getty Images)

A terhesség alatt jelentkező étvágytalanság jellemző és kellemetlen velejárója lehet a várandósságnak, gyakran csak az első trimeszterben jelentkezik, bár az is előfordulhat, hogy végigkíséri az egész terhességet. A terhesség alatt az étvágytalanság mellett gyakori az is, hogy a kismama undort érez bizonyos ételek iránt, leggyakrabban a hús, a tojás, a tejtermékek, a fűszeres és erős illatú élelmiszerek, illetve a kávé vált ki rossz érzéseket.

Az ételek iránti undor megnyilvánulhat abban, hogy a kismama nem bírja elviselni az adott étel illatát, de abban is, hogy nem tudja elfogyasztani, noha korábban kifejezetten kedvelte. Az ételtől való undorodás éppen a sóvárgás, kívánósság ellentéte. Becslések szerint a terhes nők mintegy 60 százalékának van ételundora.

Mi okozza a terhesség alatti ételundort?

A témában nem történt eddig sok kutatás, így a pontos okok ismeretlenek. Valószínű, hogy több tényező is hozzájárul, többek között:Hormonok. A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a hormonok változásai szerepet játszanak a terhesség alatti ételundorban. Az első trimeszterben mind az ösztrogén, mind a hCG hormon szintje megugrik. Ez a hormonszint-emelkedés egy időben történik azzal, hogy sok terhes nőnél fokozódó hányinger, étvágytalanság, akár hányás jelentkezik.Fokozott érzékek. A terhesség alatt a szagok és az ízek különösen erősek lehetnek, és ez a fokozott érzékenység bizonyos ételek elutasításához vezethet.Egyes kutatók úgy vélik, hogy az ételekkel szembeni ellenérzések egyfajta védekezésként alakulhattak ki olyan anyagokkal, összetevőkkel szemben, amelyek potenciálisan károsak lehetnek a fejlődő magzat számára.

Mikor jelentkezik az ételundor?

Az ételundor gyakran már az első trimeszterben kezdődik, a terhesség 5-6. hete körül, nagyjából egy időben a reggeli rosszullétek, illetve másoknál a sóvárgás kezdetével.Az étvágytalanság, reggeli rosszullét a második trimeszterben általában elmúlik. De az is előfordulhat sajnos, hogy az étvágytalanság mindvégig megmarad. Az is előfordul, hogy ugyanahhoz az ételhez, ételcsoporthoz a terhesség különböző időszakában máshogy viszonyul a kismama: amitől a 8. héten még undorodtunk, éppen azt kívánjuk a 18. héten.A terhesség alatt leggyakrabban az alábbi ételektől undorodnak a kismamák: hús, kávé, tojás, fűszeres ételek, tejtermékek, zsíros ételek, erős szagú/illatú élelmiszerek. A lista természetesen nem teljes, szinte bármilyen élelmiszerrel szemben kialakulhat ellenérzés, még az olyan korábbi kedvencektől is undorodhatunk, mint például a csokoládé.

Mit tegyünk?

Hallgass a testedre és ne legyél szigorú magadhoz – ez a legfontosabb tanács. Ha épp sok mindentől undorodsz, émelyegsz, akkor edd azt, ami jólesik, valószínűleg néhány hét és újra normálisan tudsz táplálkozni.Próbálkozhatsz azzal is, hogy helyettesíted az ételeket, pl. ha nem tudsz húst enni, próbálj ki más fehérjeforrást, sajtot, dióféléket, tofut.Belekeverheted az éppen nem kívánt ételt másba, ha úgy érzed feltétlenül szükséged van a bevitelére, pl. összeturmixolhatod a spenótot gyümölccsel.Próbáld meg hidegen megkóstolni, több kismama is azt tapasztalja, hogy hidegen az ételeknek nincs olyan erős szaguk.Semleges ízű ételek – az enyhe, semleges ízű, nem túl fűszeres ételek könnyebben emészthetők (zabpehely, rizs).Néha az ételek kevésbé visszataszítóak, ha valaki más főzi meg őket.Frusztráló és stresszes lehet, ha nem tudsz rendesen enni, rosszul vagy, émelyegsz. Vigasztaljon az a tény, hogy az ételektől való undorodás teljesen normális, gyakori és általában átmeneti. Beszélj az orvosoddal, ha úgy gondolod, hogy az étvágytalanság miatt létfontosságú tápanyagok maradnak ki az étkezéseidből, vagy ha a második trimeszterben is fennállnak.(Cikk forrása: babycenter.com)