Terhesség

Miért látszódhat korábban a pocak a második terhességkor?

A várandósság egyik legizgalmasabb időszaka az, amikor elkezd látszódni a pocakod. Sok kismama meglepődve tapasztalja, hogy a második terhesség alatt valamivel korábban kezd látszódni a hasa - van, akinél akár több héttel korábban is, mint először.
2021. December 02.
Miért látszódhat korábban a pocak a második terhességkor? (Fotó: Getty Images)

Ha te is ezt tapasztalod, tudnod kell, hogy nem vagy egyedül, hiszen a második vagy többedik terhesség esetén a pocak korábbi megjelenése gyakori és teljesen normális.

Mikor kezdhet megmutatkozni a pocak a második terhesség idején?

A verywellfamily.com portálnak egy édesanya azt mesélte, hogy még csak 10 hetes terhes volt, amikor egy barátja odaszaladt hozzá egy élelmiszerboltban, és gratulált neki (ami után nem volt egyszerű ezt megmagyaráznia a 4 éves gyermekének, aki még nem tudta, hogy hamarosan nagy testvér lesz). Noha a 10. hét minden bizonnyal a korai kategóriába esik a pocak megmutatkozása szempontjából Dr. Lynn L. Simpson szülész-nőgyógyász, a Columbia Egyetem Irving Orvosi Központ anyai magzatgyógyászati osztályának vezetője, és női egészséggel foglalkozó profeszora szerint, de ahogy a portálnak mondta, igazság szerint nincsenek szigorú szabályok arra vonatkozóan, hogy mikor kezdhet látszódni a has a második terhesség alatt.

“Minden nő más, és számos tényező van, amely meghatározza, hogy milyen korán látszik, ha valaki várandós. Általánosságban elmondható, hogy a méh a medencén túlra tágul a terhesség 14. hetében, így a legtöbb nőnél az első trimeszter után kezd megmutatkozni (a várandósság – a szerk.)” – magyarázta Dr. Lynn L. Simpson. Szerinte a várandósoknak jellemzően a 14-24. hétben kezd látszódni a pocakjuk a második és a további terhességek idején. De teljesen gyakori ez korábban vagy később is.

Mi lehet az oka, ha valakinél korábban látszódik a várandósság a második terhesség alatt?

Dr. Kelly Culwell szülész-nőgyógyász és női egészség szakértő elmondta a portálnak, hogy az eltérések abban, hogy mikor látszódik a várandósság a második terhességnél, valószínűleg a hasizmok erősségétől függ, melyek hajlamosak gyengébbé válni az első babavárás után.

A hasizmok gyengülése a terhesség után gyakori, ami időnként a szétnyílt hasizom (rectus diastasis) nevű állapot jele is lehet.

“Miután a hasizmok megnyúltak a terhesség alatt, egy kicsit ‘lazábbak’ lesznek, ami a pocak korábbi megjelenését okozhatja. Ez nagyobb valószínűséggel fordul elő szétnyílt hasizomtól szenvedő nőknél” – magyarázta Dr. Culwell.

Dr. Simpson ezzel egyetért, és hozzátette, hogy a szétnyílt hasizom mellett a második vagy további terhesség során a kismama pocak korábbi megjelenését okozhatják a következők is:

  • ikerterhesség
  • a korábbi és a jelenlegi terhesség időben közel esik
  • annak a ténye, hogy a hormonális hatás erősebb lehet az első terhesség után
  • a progeszteronszint lazíthatja a simaizmokat, továbbá hatással lehet a vázizmokra is, ami hozzájárulhat a hasfal meglazulásához

A portálnak nyilatkozó szakemberek szerint szerencsére általában nem kell aggódni amiatt,ha valakinek korábban látszik a pocakja a második terhessége során – ez normális, és csak ritkán lehet valamilyen probléma jele

“Amíg rendszeres terhesgondozást kap (a kismama), és az egészségügyi szolgáltatója nem fejezte ki az aggodalmát, akkor szinte biztosan nincs ok az aggodalomra” – mondta el Dr. Culwell.

Dr. Simpson szerint sem ad általában okot az aggodalomra, ha korábban látszik a pocak, de jelezhet akár ikerterhességet is, ezért érdemes lehet elvégeztetni egy korai ultrahangvizsgálatot a babák számának meghatározására.

Forrás: verywellfamily.com