Terhesség

Miért dugul be az orr a terhesség alatt? Ezt kell tudni a terhességi rinitiszről

A rosszullétek, a gyomorégés, a lábak duzzanata jól ismert tünetek a terhesség alatt. De vannak olyan terhességi panaszok is, amelyekről kevesebb szó esik, pedig ezek is meglehetősen gyakoriak. Ilyen tünet a terhesség alatti orrdugulás is.
2021. Június 28.
Miért van állandóan eldugulva az orrod a terhesség alatt? (Fotó: Getty Images)

Mi az a terhességi rinitisz?

A terhesség alatt jelentkezhetnek náthára jellemző tünetek, mint az orrdugulás, orrfolyás, amik nem kapcsolódnak sem vírusos betegséghez, sem allergiához vagy más egészségügyi állapotokhoz, hanem maga a várandósság váltja ki. A terhesség alatti rinitisz, az orrmelléküregek gyulladása nagyon gyakori – egy, az Advances in Experimental Medicine and Biology című folyóiratban megjelent kutatás szerint, melyben 117 várandós nőt kérdeztek, 39%-uk tapasztalta a rinitisz tüneteit.

Bár a jellemző tünetek bármikor előfordulhatnak a terhesség során, a leggyakrabban a második trimeszterben tapasztalhatók. A vizsgálatban résztvevő 117 kismama többségnél a várandóssága 1321. hetében volt jellemző.

Mi okozza a terhesség alatti orrdugulást, orrfolyást?

A szakértők nem tudják biztosan, mi állhat a terhesség alatti rinitisz hátterében, de potenciális oknak tartják a terhességi hormonokat, és ezek hatását az orrjáratokra. Az Advances in Experimental Medicine and Biology szerint a terhességi rinitiszt számos –  a terhesség alatt a szervezet által kiválasztott – hormon és anyag okozhatja (pl. prosztaglandin, ösztrogén, vazoaktív intesztinális peptid/peptid hormon). Ezek hatására az orrjáratok több orrváladékot választanak ki, és fokozott véráramlás is tapasztalható – emiatt okozhatnak orrdugulást, orrirritációt, sőt, füldugulást is.

Milyen tünetei lehetnek?

Mindenkinél kissé eltérően jelentkezhet a terhességi rinitisz, de a fő tünetei a megnövekedett váladékmennyiség az orrjáratokban, illetve nyomásérzet, orrdugulás. A leggyakoribb tünetek:

  • orrfolyás
  • fokozott orrváladék-termelődés
  • orrdugulás
  • nyomásérzés a fülekben
  • tüsszögés
  • csökkent szaglás az orrdugulás hatására
  • az orrdugulás, orrfolyás miatt alvási nehézségek

Meddig tart az orrdugulás, orrfolyás?

A terhességi rinitisz időről időre megjelenhet a várandósság során, de általában csak néhány napig vagy hétig tart. Azonban vannak olyan kismamák is, akik a terhesség során végig tapasztalják ezt a panaszt. A tünetek várhatóan hamar megszűnnek a szülést követően, általában egy héten belül.

Ez önmagában nem súlyos állapot, de megzavarhatja az alvást, és az életminőségre is negatív hatással lehet – legyengülve érezheti magát a kismama. Bizonyos esetekben vezethet fülfertőzéshez, arcüreggyulladáshoz vagy súlyosbíthatja az asztma tüneteit. Amennyiben az asztma tüneteinek súlyosbodását tapasztalja a kismama, javasolt feltétlenül orvoshoz fordulnia, és megbizonyosodnia arról is, hogy megfelelően alkalmazza az asztma elleni készítményeket.

Amennyiben a tünetek hirtelen jelentkeznek, vagy különösen intenzívek, esetleg egyéb panasz is kíséri ezeket, abban az esetben is javasolt beszélni az orvossal. Bizonyos esetben a tünetek hátterében valamilyen egyéb probléma áll, pl. légúti fertőzés, az allergia vagy az asztma fellángolása, melyeket komolyan kell venni a várandósság során, és megfelelően kezelni, az orvos javaslata szerint.

Mit lehet tenni a terhességi orrdugulás ellen?

A terhesség alatti orrdugulás általában nem komoly probléma, és ha a tünetek nem befolyásoljál lényegesen az alvás-, illetve az életminőséget, nincs szükség különösebb kezelésre. A következőket azonban érdemes lehet kipróbálni a panaszok enyhítése érdekében:

  • A párásító használatát,
  • megfelelő hidratáltság biztosítását,
  • az orr óvását az irritációtól, például a cigarettafüsttől vagy a túlzott légszennyezéstől,
  • a rendszeres testmozgást, mert segíthet az orrdugulás enyhítésében, és a jobb alvásminőség érdekében,
  • alvás közben a fej megemelését 1-2 párnával.

Ha orrcseppet vagy sóoldatot használnánk, arról javasolt megkérdezni az orvost is, hogy olyan készítményt ajánlhasson, amely biztonsággal alkalmazható az adott trimeszterben.

Orrvérzés is jelentkezhet

Az orrdugulás mellett a terhesség alatt szintén gyakori tünet az orrvérzés is. Ahogy a rinitiszért, úgy az orrvérzésért is a fokozott véráramlás és az orrnyálkahártya duzzanata a felelős, amelyet a terhességi hormonok okozhatnak. Az orrdugulás okozta állandó orrfújás és tüsszentés kiszáríthatja az orrjáratokat, ami így könnyen orrvérzéshez vezethet.

Attól szerencsére nem kell tartani, hogy az orrvérzés rosszat jelentene a terhességre nézve, nincs negatív hatással sem a baba, sem a kismama állapotára. Azonban ha nagyon gyakori, akár naponta jelentkező orrvérzést tapasztalunk, javasolt orvoshoz, fül-orr-gégész szakorvoshoz fordulni, mert ezt okozhatja akár egyetlen hajszálér is, ami folyamatosan vérzik.

Forrás: verywellfamily.comwhattoexpect.com