Terhesség

Mi van akkor, ha a kismama koronavírus-fertőzött lesz?

Egyetlen kismama sem szeretne megbetegedni várandósága alatt, pláne nem szeretné elkapni a COVID-19- fertőzést. Mi történik, ha mégis koronavírus-fertőzött lesz?
2020. Május 05.
Mi van akkor, ha a kismama koronavírus-fertőzött lesz? (fotó: Getty Images)

Noha vannak terhes kismamák, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, de még mindig korlátozottak az ismereteinek arról, hogy mi történik, ha terhesen kapja el valaki a fertőzést. Ennek legfőbb oka, hogy jellemzően nem a kismamák fertőződnek meg a COVID-19-cel.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a kismamák enyhe vagy közepesen súlyos tüneteket produkálnak. Most úgy gondolják a témával foglalkozó szakemberek, hogy nem jelent magasabb kockázatot pusztán az, hogy valaki gyermeket vár, azaz nem növeli a betegség kockázatát a terhesség ténye.

A tapasztalatok alapján a koronavírusos kismamák átadhatják a fertőzést a magzatnak. A rendelkezésre álló adatok alapján az újszülött megkapja a fertőzést, de úgy tűnik, nincsen hatással a fejlődésére.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hangsúlyozza, hogy minden koronavírussal fertőzött kismamának joga van ahhoz, hogy továbbra is a legmagasabb ellátást kapja és, hogy gondozhassa újszülött kisbabáját.

A WHO ajánlása, hogy ha a kismamánál felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, észleli magán a tüneteket – láz, nehézlégzés, köhögés -, akkor mindenekelőtt értesítse a nőgyógyászát. Ha a tünetek enyhék és nincs semmilyen szövődmény, akkor a kéthetes, házi karantén javasolt. Elszigetelten továbbra is fontos, hogy a kismama egészségesen táplálkozzon, szedjen vitaminokat.

A fertőzött kismamáknak a WHO nem ajánlja az otthonszülést, helyette az intézményi szülést javasolja. Ugyanakkor azt is javasolja az Egészségügyi Világszervezet, hogy a szülés első szakaszában a kismamák maradjanak otthon, ne rohanjanak a kórházba. A szülés módját nem befolyásolja, hogy fertőzött-e a kismama, csak azért mert fertőzött, nem kell, hogy császármetszést hajtsanak végre az orvosok a WHO ajánlása szerint.

Szülés után a fertőzött anya és baba együttes ápolása (ha egyáltalán indokolt) javasolt, azaz a rooming-in, a szoptatás támogatása, a bőrkontaktus támogatása. Csak abban az esetben javasolt az elkülönítés, ha az anya vagy a baba egészségi állapota ezt kívánja meg. Fertőzött anya esetében ajánlott a maszkviselés és a gyakori kézmosás a babával való érintkezés előtt és után.

(via)