Terhesség

Mi számít szülészeti erőszaknak?

Még mindig sokan vannak, akik túlzónak tartják a szülészeti erőszak kifejezést, sőt talán nem is tekintik a nők elleni erőszak egyik formájának.
2021. Július 13.
Mi számít szülészeti erőszaknak? (fotó: Getty Images)

Sokan nem értik, hogy a szülészet és az erőszak szavak hogyan szerepelhetnek egy mondaton belül, túlzónak tartják erőszaknak nevezni azokat a megalázó, kiszolgáltatott helyzeteket, amelyek a nőket érhetik a vajúdás, szülés alatt. Pedig nagyon is létező problémáról van szó.

A Mérce korábbi cikke a Másállapotot a szülészetben! mozgalom a Facebook oldalára küldött egyik olvasói levélből idéz: “Jön az orvosom. Megvizsgál. Nagyon fáj. Ordítani tudnék…Jön az ügyeletvezető. ..Megvizsgál. Fura, de ez nem fáj annyira. Itt az orvosom, akkor már gyorsan ő is megvizsgál. Nagyon fáj. Kell egy kis idő, mire rájövök, hogy mit csinál, hogy kézzel tágítja a méhszájamat. De már nincs erőm ellenkezni.”

Sajnos a fentebb leírt eset nem egyedi, nem is ritka. A szülészeti erőszak létező, nők elleni erőszak és az intézményi erőszak egy formája, a hatalmi helyzetben lévők követik el a kiszolgáltatott helyzetben lévővel szemben. Zárt ajtók mögött történik, és sok esetben nehezen felismerhetően. Beletartozik minden olyan bánásmód és beavatkozás, amit a nő engedélye nélkül, akarata ellenére követnek el, a terhesgondozástól a gyermekágyig terjedő időszakban.

A Másállapotot a szülészetben! mozgalom szerint a szülészeti erőszak formái lehetnek:

  • a nő szükségleteinek vagy fájdalmának figyelmen kívül hagyása,
  • szóbeli megalázás;
  • indokolatlanul végzett eljárások vagy fizikai erőszak alkalmazása;
  • szükségtelen gyógyszerhasználat, orvosi beavatkozás a nő akarata ellenére;
  • az intézmény elhagyásának akadályozása;
  • embertelen vagy durva bánásmód;
  • diszkrimináció vagy megalázás faji, etnikai vagy gazdasági háttér alapján, vagy a nő kora, nemi identitásának átlagtól való eltérése miatt;
  • a kezelés megtagadása.

A szülészeti erőszak nemcsak az anyát, a nőt érinti, hanem a kisbabáját is. Károsan hat az anya-baba kapcsolatra, sőt kihat az apára, az egész családra is.

Könnyen belátható, hogy a szülészeti erőszaknak hosszú távú negatív hatása lehet a későbbi gyerekvállalásra, a pár szexuális életére, a család egész jóllétére. Az anya számára kötődési problémákat, anyai kompetenciaproblémákat okozhat, szorongáshoz vezethet. A nők azonban sokszor nehezen tudnak erről beszélni, vagy mert nincs kivel, vagy azért, mert nem számít a környezetnek. “Mivel a külvilág számára sokszor látszólag csak az számít, hogy a baba egészséges-e, hány kiló és mi a neve, az érintetteknek nehéz arról beszélni, amit átéltek, és ha meg is próbálják, sokszor hárítással találkoznak. Máskülönben a környezetükben lévő, korábban szült nőknek szembe kellene nézniük azzal, hogy ők is hasonló erőszakot éltek át” – foglalja össze a Másállapotot a szülészetben! mozgalom.

Az EMMA Egyesület közel 10 éve dolgozik azon, hogy a nők ne maradjanak egyedül a szülészeteken szerzett élményeikkel. Hat éve segélyvonaluk működik, kifejezetten édesanyák támogatására jött létre, ingyenesen elérhető mindenkinek, akinek segítségre van szüksége akár a szülése körüli eseményekről, akár a gyermekágyról, akár az anyaság későbbi kihívásairól van szó. Ítélkezésmentesen, sorstárs segítőkkel oszthatják meg a tapasztalataikat, és senki nem kérdőjelezi meg a nehézségeket, amelyeken keresztül mentek. Az EMMA Egyesület zöld szám anyáknak +36 80 414 565, minden munkanapon 10:00-12:00 és 21:00-23:00 óra között hívható.

És hogy mitől lehet változás? Mikor lesz fontos a nők és kisbabájuk méltóságának tiszteletben tartása? Az ellátás minősége nem múlhat azon, hogy a nők ki tudják-e vívni maguknak a jó gyakorlatokat. A nő és a gyermek egészségét támogató, korszerű szülészeti ellátás biztosítása állami felelősség – írja a Másállapotot a szülészetben! mozgalom.

Forrás: merce.hu