Terhesség

Mi az az álterhesség?

A fantomterhesség, álterhesség, illetve hamis terhesség egy olyan állapotot takar, amely során egy személy úgy gondolja, hogy terhes, pedig valójában nem vár gyermeket. Terhességi tünetek is előfordulhatnak, még ha az illető nem is terhes.
2022. Május 07.
Mi az az álterhesség? (Fotó: Getty Images)

A fantom-, illetve álterhesség egy ritkán előforduló állapot, amelyet a szomatikus tünetekkel kapcsolatos, testi tünetekkel jellemezhető problémák csoportjába sorol a The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (A mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyve – a szerk.) – írja a verywellhealth.com.

A fejlett országokban, ahol a várandós nők általában korán felkeresik a terhesgondozást, különösen ritka az álterhesség.

Milyen tünetei, jelei lehetnek az álterhességnek?

Az álterhességnek ugyanazok a fizikai jelei és tünetei, mint a terhességnek, amelyek néhány héttől kezdve akár kilenc hónapig is fennállhatnak.

A leggyakoribb tünetek a menstruáció megváltozása, illetve a mellek méretének és alakjának változása. Az egyéb lehetséges jelek és tünetek között vannak:

  • nincs menstruáció, vagy enyhe menstruáció tapasztalható
  • hasi puffadás
  • fantom magzatmozgások
  • mellváltozások (méretnövekedés, a bimbóudvar sötétedése)
  • tejkiválasztás
  • súlygyarapodás
  • hányinger és hányás
  • a méh és a méhnyak változásai

Egyelőre nem ismert, hogy miért történhet álterhesség. Azonban úgy tűnik, hogy bizonyos embereknél – különösen azoknál, akiknél megszakadt a terhesség, vagy akik termékenységi kezelésen vesznek részt – nagyobb lehet az állapot kialakulásának kockázata.

A kutatók észrevették, hogy bizonyos endokrinológiai hasonlóságok mutatkoznak azoknál, akik álterhességet tapasztalnak.

Egy 2013-ban készült, fantomterhességen átesettekről készült irodalmi áttekintés alapján a kutatók megállapították, hogy endokrinológiai hasonlóságok voltak azoknál a pácienseknél, akik a policisztás petefészek szindrómában (PCOS) és a súlyos depresszióban szenvedtek. A tanulmány az agy dopamin aktivitásának hiányát, illetve a szimpatikus idegrendszer és a központi idegrendszer diszfunkcióját is megállapította azoknál, akik álterhességet tapasztaltak.

A kutatás azt sugallja, hogy ezek a közös tulajdonságok olyan endokrin változásokhoz vezethetnek, amelyek a fellépő tüneteket – például a kóros menstruációt, a has növekedését, a fantom magzatmozgásokat, és a szülési fájdalmakat – okozhatják.

Az álterhesség diagnózisa

Az álterhesség diagnosztizálásának első lépése az egyéb olyan állapotok kizárása, amelyek magyarázatot adhatnak a tünetekre. Az egyik legfontosabb, amiben eltér más állapotoktól, hogy ez az egyetlen olyan, amelyben kialakulnak a terhesség tünetei.

Az orvosnak ki kell zárnia olyan problémákat, mint:

  • a terhesség téveszméje – amikor a személy tévesen azt gondolja, hogy terhes, még a terhességi tünetek hiányában is
  • a szimulált terhesség – amikor az illető azt mondja, hogy terhes, pedig tudja, hogy nem az
  • a téves pszeudocézis – amikor a személy egy másik betegség tüneteit félreértelmezi terhességi tünetekként

Az álterhességnek nincs általános, univerzális klinikai kezelése, minden esetet egyénileg kell értékelnie az orvosnak, hogy meghatározhassa a legelőnyösebb kezelést, illetve kezelések kombinációját. A hatékony kezeléshez mentálhigiénés szakemberrel történő együttműködés szükséges.

A lehetséges kezelések között vannak: a pszichoterápia; a klinikai vizsgálatok, melyek megcáfolják a terhességet; a gyógyszeres kezelés; a hormonális terápia; a méhtágítás és a kürettálás.

Gyakran elegendő annak klinikai megerősítése, hogy egy személy nem terhes, hogy a terhesség tünetei megszűnjenek. Azonban további kezelésre lehet szükség ahhoz, hogy a páciens fizikailag és érzelmileg teljesen felépüljön.

A fantomterhesség előfordulási gyakorisága rendkívül alacsony. Az Egyesült Államokban például jelentősen csökkentek az arányai az elmúlt évtizedekben. 1940-ben 250 terhességből 1 esetén volt álterhesség, míg 2007-re ez az arány 22 000 terhességből 1-6 eset közé esett vissza. Van, ahol azonban gyakoribb az álterhesség. Nigériában például ez az arány 344 terhességből 1, Szudánban ez az állapot 160 termékenységi kezelésen átesett emberből 1-et érint.

Forrás: verywellhealth.com