Terhesség

Mi az a méhheg-szétválás?

A császármetszés nagy hasi műtétnek számít, és jelentős kockázatokat hordoz az édesanya és a baba számára is. A hegszétválás egy ritka szövődmény, de fontos, hogy tudjunk róla.
2020. Április 15.
Mi az a méhheg-szétválás? (fotó: Getty Images)

A VBAC-val (Vaginal Birth After Cesarean) vagyis a császármetszés utáni szüléssel szemben leggyakrabban elhangzó ellenérv a hegszétválás. A hegszétválás réme miatt a császármetszésen átesett kismamákkal sokszor tényként közlik, következő szülésük is borítékolhatóan császármetszés lesz. De valóban aggódnunk kell a hegszétválás miatt, ha VBAC-ra készülünk?

Mi a hegszétválás?

A hegszétválás egy ritka szövődmény, amit leginkább a császármetszést követő hüvelyi szülések kapcsán szoktak emlegetni, de tudni kell, hogy előzetes császármetszés nélkül is létrejöhet. A hegszétválás során a méh hege részben vagy egészben szétnyílik. Ennek hátterében az áll, hogy a vajúdás és szülés során a heg nagyobb igénybevételnek van kitéve.Mivel a császármetszések többségét manapság alsó haránt metszéssel végzik el, így a hegszétválás kockázata nemzetközi vizsgálatok szerint meglehetősen alacsony, kb. 1 százalék körüli. A kockázatot növelheti, ha a korábbi császármetszés során nagy, függőleges vagy T-alakú előzetes metszés történt.

Létezik néma hegszétválás is

Olyan is előfordulhat, hogy a hegszétválás tünetmentesen történik, és úgynevezett néma hegszétnyílás következik be. Ilyenkor a hegszétválásra sokszor csak műtét közben vagy a műtét utáni (a méhűri betapintás során) derül fény. Ilyenkor a szülés biztonsága sincs veszélyeztetve.

Megjósolható-e, hogy kinek lesz hegszétválása?

Az, hogy mennyi idő telt el a két terhesség között, nem feltétlenül jelzi előre, hogy kell-e a kismamának a hegszétválástól tartani. Úgy tűnik azonban, hogy a hat hónapnál rövidebb idő növelheti az esélyt erre a szövődményre.A kutatások azt a feltételezést sem támasztották alá, hogy a heg vékonysága vagy vastagsága összefüggene azzal, hogy szétválik-e hegünk a vajúdás vagy a szülés során. Vagyis a hegvastagság mérése sem ad információt arról, hogy kell-e tartanunk a hegszétválástól, hiszen egy vékonyabb heg is lehet erős, és egy vastag is gyengébb. Ami igazán számít, az a heg rugalmassága, amit viszont nem lehet méréssel megállapítani.A hegszétválás kockázatát kórházi körülmények között lehet csökkenteni, mégpedig azzal, ha a szülés magától indul be, és a vajúdás alatt nem kerül sor semmiféle szülést gyorsító beavatkozásra, illetve nem alkalmaznak olyan érzéstelenítést, ami a hegfájdalmat elfedheti.

Szintén nagyon fontos, hogy a császár utáni hüvelyi szülés esetén magzatot folyamatosan figyeljék CTG-vel, mert ebből következtetni lehet a veszélyre.

Tünetek

A szülés során, ha hegszétválás történik, az anya éles fájdalmat érezhet, ami két méhösszehúzódás között is megmarad. Szintén figyelmeztető jel lehet a heg alakjának megváltozása, ha az összehúzódások lassulnak vagy kevésbé intenzívek, vagy ha hüvelyi vérzés jelentkezik.A hegszétválás legsúlyosabb kimenetele az lehet, ha a teljes méh felnyílik a heg menten. Ez az állapot életveszélyes mind az anyára, mind a babára nézve. Méhszakadás esetén abnormális magzati szívhangok jelzik, hogy baj van. Ilyenkor a magzat a köldökzsinór a hasüregbe jut, megsérül, és akár el is veszíthetjük. Ha azonban rendelkezésre áll aneszteziológia és műtő, gyors beavatkozással az esetek nagy részében időben közbe lehet. Tudni kell azonban, hogy a méhrepedés nagyon ritkán kialakuló szövődménye a méhheg szétválásának. Ismétlődő császármetszés esetén 0.12 százalék a kockázata.A nemzetközi vizsgálatok tükrében elmondható, hogy – a gyors császármetszésnek köszönhetően – a méhrepedés miatti magzati halálozás nagyon ritkán fordul elő.

Ha VBAC-ra készülünk

Fontos, hogyha császármetszés utáni hüvelyi szülésre készülünk, alaposan járjuk körbe a rendelkezésére álló lehetőségeket, és tájékozódjunk róla, hogy orvosunk milyen szemlélettel és tapasztalattal rendelkezik VBAC területén.Források:

https://vbacfacts.com

http://www.caesarean.org.uk