Terhesség

Mi a szerepe a nyákdugónak?

A nyákdugónak nagyon fontos szerepe van a várandósság során. De mi is pontosan a nyákdugó, mikor távozik, és mi történik, miután távozott?
2021. Április 20.
Mi a szerepe a nyákdugónak? (Fotó: Getty Images)

A nyákdugó nyálkás, kocsonyás anyag, amely fő feladata, hogy elzárja a méhnyakat, így védve a kórokozóktól, és nedvesen tartsa. “A méhnyakból származó váladék gyűlik össze és zárja le a méhnyakat egy sűrű nyákdugóval, amely elzárja az utat a méh felé” – mondta el Dr. Lucky Sekhon, termékenységi szakember és szülész-nőgyógyász a romper.com portálnak. A szakember szerint a színe lehet átlátszó, sárgás, vagy barna foltos.

Dr. Kecia Gaither szülész-nőgyógyász, a NYC Health&Hospitals/Lincoln várandós ellátási igazgatója pedig hozzátette, hogy vöröses vagy véres is lehet, és funkcionálisan gondolhatunk rá úgy, mint egy parafa dugóra, egy gátra, amely a magzatvízzel együtt védi a babát a külvilágtól.

Észre lehet venni, ha távozik a nyákdugó?

Néhány esetben igen, amikor egyben távozik, de van, akinél kevésbé egyértelmű a nyákdugó elvesztése, mert kisebb darabokban is távozhat. A nyákdugó távozását enyhe, pecsételő vérzés is követheti. Az enyhe vérzés valójában “a méhnyak nyálkahártyája, ami rózsaszínes, vagy akár barnás vérrel csíkozott. A méhnyak ereinek tágulása jár ezzel az érésekor, amikor felkészül a vajúdásra” mondta Dr. Sekhon, és felhívta a figyelmet arra, hogy ha élénkvörös vagy erősebb vérzést tapasztal valaki, arról értesíteni kell az orvost, mert ez komolyabb problémát is jelezhet.

A nyákdugó távozása annak a jele, hogy kezdődik a vajúdás?

Ez még nem a végleges jele a vajúdás kezdetének, de azt jelzi, hogy a méhnyak lágyul vagy érik. De ha a nyákdugó távozását összehúzódások vagy vér kíséri, Dr. Sekhon szerint fel kell hívni az orvost. A nyákdugó távozhat közvetlenül a vajúdás kezdete előtt, de akár hetekkel azt megelőzően is.Gaither szerint a méhnyak tágulását jelzi a nyákdugó elvesztése, ami azt jelenti, hogy kissé közeledsz a vajúdáshoz, de nem kell ekkor még azonnal a kórházba rohanni, mert általában még van idő addig, amíg megkezdődik az aktív vajúdás. De ha intenzív, rendszeres összehúzódások jelentkeznek, vagy elfolyik a magzatvíz, ideje telefonálni az orvosnak.

Tilos az együttlét, miután távozott a nyákdugó?

Előfordulhat, hogy a nyákdugó a szülés előtt hetekkel távozik, és felmerülhet a kérdés, hogy nem tilos-e ilyenkor a szex? Valószínűleg nem tilos szeretkeznetek ilyenkor sem, de érdemes erről megkérdezned az orvosodat is, ha már a terhesség utolsó heteiben vagy. Dr. Sekhon elmondta a portálnak, hogy normál esetben szabad az együttlét a nyákdugó távozása után, mert a méhnyak továbbra is termel váladékot, a babát pedig védi a magzatburok.Azonban a nyákdugó távozását kiválthatja a szex is – akár a köhögés, a tüsszentés, az összehúzódások vagy egyszerűen a mozgás is. Az együttlét során ez a méh orgazmus utáni relaxációja, vagy a hormonok, például az oxitocin vagy a prosztaglandinok felszabadulása miatt fordulhat elő.

Ha korábban távozik a nyákdugó

A parents.com cikke szerint a nyákdugó távozása azt jelzi, hogy közel van a vajúdás, de lehetséges, hogy még napokig vagy hetekig nem jelentkeznek összehúzódások. Ha a nyákdugó a 37. hét után távozik, az általában nem ok az aggodalomra Kristin Mallon ápolónő és szülésznő szerint. “A nyákdugó gyakran távozik akkor, amikor a méhnyak kissé kinyílik és lazul. A szervezet tudja regenerálni a váladékot, így nem kell aggódni a fertőzés miatt, ha a 37. hét után távozik a nyákdugó” – mondta el a portálnak.De ezután figyelni kell a vajúdás egyéb jeleire is, és be kell menni a kórházba, ha elfolyt a magzatvíz, vagy ha az összehúzódások legalább 30 másodpercig tartanak, és 3-5 percenként jelentkeznek, Dr. Adeeti Gupta nőgyógyász szerint.Ha a terhesség 37. hete előtt távozik a nyákdugó, javasolt azonnal felkeresni az orvost. Bár valószínű, hogy a méhnyak vizsgálata, szexuális aktus vagy egyéb természetes ok áll a nyákdugó távozásának hétterében, Dr. Gupta szerint terhességi komplikáció is előfordulhat, mint a korai vajúdás és koraszülés.