Terhesség

Mennyiség helyett minőség

Hogyan változik a kismamák vitaminszükséglete? Mi az, amiből több kell, és honnan lehet hozzájutni? Szükséges-e speciális vitaminkészítményeket fogyasztani?

Még ma is tartja magát az a tévhit, hogy a kismamáknak kettő helyett kell enniük, pedig a minőség ebben az időszakban is fontosabb, mint a mennyiség. Rengeteg, egymással olykor homlokegyenest ellenkező információba botlunk terhesen (is).

Tény, hogy a magzat szükségletei és a fokozott anyagcsere következtében a babavárás idején fokozódik az anya vitamin- és ásványianyag-igénye. Erősen kérdéses, hogy a mindennapi táplálkozás képes-e fedezni ezt. A rendszertelen étkezés, a vitaminokban szegény vagy éppen egészségtelen alapanyagok sajnos sokszor lehetetlenné teszik a vitaminigény fedezését. Így a leghatékonyabb és olykor az egyetlen megoldás, ha táplálékkiegészítők formájában vesszük magunkhoz a szükséges tápanyagokat.

A vitamin- és ásványianyag-készítmények

Sok olyan készítmény kapható, amely speciálisan várandós édesanyák számára készül. Ezek többsége gyógyszertárban készül, ehhez igazított árral. Sokakban felmerül a kérdés, érdemes-e egyáltalán megvenni ezeket, s ha igen, nem okozhatnak-e valamilyen rendellenességet a terhesség során, hiszen mindenki hallott már ilyenekről – az más lapra tartozik, hogy milyen forrásokból.

Elsősorban azt kell leszögezni, hogy ezek a „szerek” biztonságosak, rendelkeznek az Országos Gyógyszerészeti Intézet tanúsítványával. A környezet változásai miatt a mai élelmiszerek az elterjedt táplálkozási szokások mellett néha valóban nem biztosítják a szükségleteket. Ha valaki úgy érzi, a táplálkozás során megfelelő mennyiségű vitamint tud a szervezetébe vinni, akkor jól átgondolt, változatos ételekkel minden bizonnyal sikerrel is járhat.

Léteznek azonban nem gyógyszertári vitaminkészítmények is. Legyünk ezekkel óvatosak, ugyanis a helyes táplálkozás kulcsa az elfogyasztott tápanyagok egyensúlya. Egyes vitaminok és ásványi anyagok segítik, ugyanakkor gátolják is egymás felszívódását. Kismamáknak különösen oda kell figyelniük, nehogy az előírtnál nagyobb mennyiségben szedjenek kiegészítőket, mert a zsírban oldódó A-, D-, E-, K-vitamint elraktározza a szervezet, és ha ezekből túl sokat szedünk, az fejlődési rendellenességet okozhat a magzatnál.

A manapság divatos megavitamin-készítményekkel különösen óvatosan kell bánni! Nagyon fontos, hogy minden vitamin vagy táplálékkiegészítő szedése előtt kérdezze meg orvosa véleményét!

Igyekezzünk megbízható gyártótól származó, természetes anyagokból készített, ellenőrzött termékeket választani. Érdemes figyelni azokra a cégekre, amelyek klinikai tesztekkel igazolták termékeik minőségét.

Magzatvédő vitamin: folsav

A lényeg a jó időzítés! Ha már a fogamzás előtt legalább egy, de inkább három hónappal elkezdik alkalmazni, az anyai vérben olyan vitaminkoncentráció alakul ki, amely a havi vérzés kimaradásakor (vagyis a magzati fejlődés 15. napjától) kivédi a fejlődési zavarokat. A vitamin-, pontosabban a folsavpótlást tehát ideális esetben nem elég a terhesség felismerésekor elkezdeni, ugyanis az embrió velőcsövének záródása a fogamzást követő 28. napra befejeződik, márpedig sokan ekkor még észre sem veszik, hogy terhesek. Ha minden nő követné ezt az ajánlást, becslések szerint a velőcső-záródási rendellenességek 50-70 százalékát meg lehetne előzni.

Bővebb információ: www.g1intezet.hu

Kapcsolódó cikkeink:

  • Miben mennyi folsav?
  • Gondos felkészülés a fogamzásra
  • Folsav, a hasznos vitamin
  • Ezért kell egészségeset enniük a kismamáknak
  • Nyitott gerinc: megelőzhető rendellenesség
  • A terhesség alatti vitamin-, ásványi anyag bevitel (X)
  • Forrás: Kismama magazin