Terhesség

Mennyire biztonságos az ECV?

Mi az az ECV és mennyire biztonságos?
2021. Március 09.
Mennyire biztonságos az ECV? (fotó: Getty Images)

Az ECV (external cephalic version) vagyis külső fejre fordítás egy olyan eljárás, amit abban az esetben alkalmaznak, amikor a magzat farfekvésű és a manőver sikerességével elkerülhető a császármetszés. Az eljárás során az orvos manuálisan, kívülről igyekszik megfordítani a magzatot a helyes, fejjel lefelé elhelyezkedő irányba.

Általában a 37. hét után lehet próbálkozni ezzel a technikával. Az orvos, általában nőgyógyász, az anya hasára helyezi a kezeit a magzat köré és óvatosan megpróbálja elmozdítani a medencétől, oldalra fordítani, majd úgy, hogy a magzat feje lefelé nézzen.

Mennyire biztonságos az ECV?

Az ECV eljárás mintegy 50 százalékában sikeres. A sikeres ECV-vel elkerülhető a császármetszés, ami mégiscsak egy nagy hasi műtét. Persze előfordulhat az is, hogy sikeres ugyan az ECV, de a magzat visszafordul.

Vannak esetek, amikor nem javasolt az ECV, ezek:

  • ha már megkezdődött a vajúdás vagy hüvelyi vérzést tapasztal a kismama
  • ha a méhlepénnyel bármilyen probléma van a terhesség alatt
  • ikerterhesség esetében
  • bármilyen szerkezeti rendellenesség van a méhen (pl. mióma)
  • magzati distressz esetében
  • korábbi császármetszés esetén
  • ha a magzatot az átlagosnál nagyobbnak mérik
  • ha kevés vagy túl sok a magzatvíz

A 37. hétig érdemes kivárni, részben azért, mert addig meg is fordulhat a magzat, részint pedig azért, mert beindíthatja a vajúdást és magzati distresszt is előidézhet. A súlyos szövődmények rendkívül ritkák.

Mi várható az eljárás során?

Az eljárást általában szülész végzi. Külső fejre fordítás során az orvos a kismama hasára teszi a kezét, hogy fizikailag az optimális helyzetbe nyomja a babát, azaz kimozdítsa a magzatot a medencéből és először oldalra, majd úgy fordítsa, hogy a feje a medence felé legyen. Az eljárás általában 5 percet vesz igénybe, és a magzat pulzusát az eljárás előtt, alatt és után is figyelemmel kísérik.

Sok nő szerint az eljárás kényelmetlen, kellemetlen. Bizonyos gyógyszerek alkalmazása az eljárás során növelheti a magzat sikeres megfordításának esélyét. Ennek oka lehet, hogy a gyógyszer elősegíti az izmok és a méh ellazulását, így könnyebben megfordítható a magzat.

Hogyan befolyásolja ez az eljárás a vajúdást és a szülést?

Az ECV eljárás általában nem befolyásolja a vajúdás időtartamát. Kis kockázata van annak, hogy az eljárás hatására beindul a szülés. Nem lehetetlen farfekvéses babát hüvelyi úton szülni, de ehhez komoly tapasztalattal rendelkező szülész orvosra van szükség. Mivel az esetek jelentős részében császármetszést javasolnak az orvosok farfekvés esetén, ezért viszonylag kevés olyan orvos van, akinek bármilyen tapasztalata van farfekvéses hüvelyi szülésről. Természetesen van kockázata a farfekvéses hüvelyi szülésnek, leginkább a köldökzsinór előre esése.

Léteznek más módszerek is a magzat megfordítására, de ezek nem veszélytelen és hatékonyságuk is igen vitatott. Így mielőtt bárki belevágna otthoni praktikákba – kismedencei forgások, csípőringatás -, beszéljen orvosával.

(Cikk forrása: healthline.com)