Terhesség

Mennyi folyadékra van szükség a terhesség alatt?

A babavárás alatt a megfelelő táplálkozás mellett a hidratáltságra is különösen oda kell figyelni. Mennyi a folyadékszükséglet a terhesség idején, és miért fontos, hogy a kismama ne legyen dehidratált?
2021. Január 04.
Mennyi folyadékra van szükségük a kismamáknak? (Fotó: Getty Images)

A várandósság alatt a magzat a méhlepényen keresztül tudja felvenni az esszenciális tápanyagokat az anya szervezetétől – ez a folyamat pedig a vízzel kezdődik. A vitaminokat, ásványi anyagokat, hormonokat a vérsejtek szállítják a fejlődő babához, mindezt a víz segítségével. Ahhoz, hogy ez a rendszer működhessen, a kismamának tehát megfelelő folyadékbevitelre van szüksége.

Mennyi folyadékot szükséges fogyasztani a terhesség idején?

Ugyan a testtípustól és testsúlytól függően, illetve, hogy mennyire aktív valaki, stb., eltérő, hogy mekkora a kismama folyadékszükséglete, de a Whattoexpect.com alapján általános ökölszabály, hogy javasolt 8-10 pohár (egy pohár kb. 2,5 dl) folyadékot fogyasztani. De az egyedi folyadékszükséglet miatt jobb beszélni a kezelőorvossal.

A kismamáknak naponta 10 pohár (egy pohár kb. 2,5 dl) vizet kell innia, szoptatáskor pedig 13 pohárra nő a folyadékszükséglet – írja az Orvostudományi Intézet (Institute of Medicine) alapján a Healthline.com portál. A várandósság alatt a szervezetnek extra folyadékra van szüksége, hogy biztosítani tudja a nagyobb mennyiségű vértermelést, és a megfelelő mennyiségű magzatvíz előállítását.

A portál szerint trimeszterenként változik a kismama folyadékigénye. A következőkre érdemes odafigyelni az egyes trimeszterekben:

  • Első trimeszter: a várandósság elején sok kismama tapasztalhatja, hogy bárminek az elfogyasztása, legyen az étel vagy folyadék, nem megy könnyen. De figyelni kell a folyadékbevitelre ebben a trimeszterben is, hogy megbizonyosodhasson a kismama arról, hogy nem veszít-e több vizet annál, mint amennyit elfogyaszt.
  • Második trimeszter: az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium (ACOG – American College of Obstetricians & Gynaecologists) azt javasolja, hogy a második trimeszterben a kismamák 340 kalóriával növeljék a napi kalória bevitelt. Minden elfogyasztott kalória esetén 1-1,5 ml vizet érdemes hozzáadni az étrendhez a portál szerint, így legalább 340 ml-rel több folyadékra lesz szüksége a kismamának.
  • Harmadik trimeszter: a harmadik trimeszterben az ajánlott kalória bevitel 450 kalóriával emelkedik a normál ajánláshoz képest, így a folyadékfogyasztást is javasolt növelni.

Milyen jelei lehetnek, ha a kismama dehidratált?

A dehidratáltság első jele általában a szomjúságérzet, és egyéb tünetek is jelentkezhetnek. A Medicalnewstoday.com alapján a következők lehetnek a további jelei:

  • a torok vagy a száj száraz érzetű
  • száraz, repedezett ajkak
  • száraz kinézetű bőr
  • kevésbé rugalmas, beesett vagy vékony bőr
  • ritkább vizeletürítés
  • sötét színű vizelet
  • az izzadás hiánya, még meleg időben is
  • gyengeség vagy kimerültség érzése
  • székrekedés, keményebb széklet
  • szórakozottság

Néhányan tapasztalhatnak Braxton Hicks összehúzódásokat is, ha ki vannak száradva.

Ha a kiszáradás súlyosbodik, a szomjúságérzet eltűnhet. A várandósság alatti súlyosabb kiszáradás tünetei lehetnek:

  • szédülés és zavarodottság
  • szapora szívverés
  • változás a baba mozgásában
  • alacsony vérnyomás, amely szédülést vagy ájulást is okozhat

A súlyos kiszáradás sokkot és szervi elégtelenséget okozhat, és árthat a babának is.

Miért fontos, hogy a terhesség alatt is hidratált maradjon a kismama?

A Whattoexpect.com internetes portál szerint a következők miatt is érdemes odafigyelni arra, hogy a babavárás idején az anyuka hidratált legyen.

  • Segít megelőzni a székrekedést és az aranyeres panaszok kialakulását. A megfelelő vízfogyasztás nem csak a vizeletürítés miatt fontos, de a salakanyagok feloldását, a gyorsabb emésztést és bélmozgást is elősegíti. A székrekedés és az aranyeres panaszok kialakulása gyakori probléma a várandósság alatt, ezért is érdemes odafigyelni a folyadékbevitelre.
  • Segít megelőzni a húgyúti fertőzéseket. Ha elegendő mennyiségű folyadékot iszik a kismama, a vizelete híg marad, ami segíti az ürítést, és távol tartani a húgyúti fertőzéseket (a húgyhólyagban túl sokáig pangó vizelet a baktériumok táptalaja lehet).
  • Segít megelőzni, hogy túlzottan melege legyen a kismamának. A terhesség alatt sok kismama tapasztalja, hogy nagyon melege van. A megfelelő folyadékbevitel azonban segíthet, hogy a szervezet hűtőrendszere zavartalanul működjön, azáltal, hogy izzadság formájában segíti a hőleadást.
  • A fáradtság ellen is segíthet. A bőséges folyadékfogyasztás a várandósság alatti fáradtságot is segíthet kordában tartani – a fáradtság a dehidratáltság egyik első jele is lehet -, és segít megelőzni a fejfájást is.
  • Továbbá a folyadékfogyasztás segít, hogy a szervezet megszabaduljon a felesleges nátriumtól, és minimalizálni a vizesedést, különösen a lábak vagy a boka duzzadását.

A legjobb ital, amit fogyaszthat a kismama, a víz, de számos más itallal is színesítheti a folyadékbevitelt. Ilyenek lehetnek a természetesen ízesített vizek, a gyümölcs- vagy zöldséglevek (lehetőleg házi, frissen préselt, hozzáadott cukor nélkül), a házi smoothie-k, a koffeinmentes teák. A koffeintartalmú italok és a cukros üdítők fogyasztását azonban érdemes korlátozni.

A napi folyadékbevitel nagyjából 20 százaléka az ételekből származik. A legtöbb folyadékot a gyümölcsök tartalmazzák, illetve érdemes rendszeresen leveseket is fogyasztani.