Terhesség

Méh nélkül is teherbe lehet esni?

A méh nélkül született, vagy daganat miatt méheltávolításon átesett nők számára jelenthet új lehetőséget a méhátültetés.
2014. Január 28.

Korábban már próbálkoztak méhátültetéssel Szaúd-Arábiában és Törökországban, azonban nem jártak sikerrel. Most viszont úgy tűnik, hogy egy svéd klinikai kipróbálás sikerrel járhat. Az új méh egy közeli hozzátartozótól kell származzon, a fogamzás pedig mesterséges megtermékenyítés során következik be.

Dr. Mats Brannstrom és a Göteborgi Egyetem sebészei kilenc hölgyön már ki is próbálták a komplex sebészeti beavatkozást, és egyelőre úgy tűnik, hogy az új méh megfelelően funkcionál. Hamarosan jön a megtermékenyítés, ami elé ugyan bizakodva tekintenek, de tisztában vannak a sikertelenség lehetőségével is.Ha a terhesség sikeresen bekövetkezik, a szülésre császármetszéssel kerül majd sor. Az orvosok azzal számolnak, hogy a méh egy, maximum két gyermeket hordhat ki, és ezt követően azt el kell majd távolítani az anya szervezetéből. Egyelőre a legaggasztóbb tényező, hogy a szervátültetettek immungátló kezelésben részesülnek, ami a magzat fejlődését is hátrányosan érintheti. A gyermekek születésére vélhetően jövőre kerül majd sor. A törököknél eddig egy hölgynél sikerült a beavatkozás, azonban ő a terhesség második hónapjában elvetélt.

Forrás: Medipress