Terhesség

Megválasztható a baba neme?

Az egyik legizgalmasabb pillanat a várandósság során, amikor kiderül, hogy kisfiút vagy kislányt várnak a szülők. Bár a legtöbben bármelyik lehetőségnek örülnek, titkon mindenki előnyben részesíti az egyik nemet.
2015. Október 20.

Kisfiú vagy kislány lesz?

Befolyásolhatjuk egyáltalán, hogy fiú vagy lány babánk legyen? Erre “hivatalos” és tökéletesen biztos eljárás csak a genetikai módszer lehet, mely a világon csak néhány országban engedélyezett, és csak abban az esetben, ha a nem megválasztásával súlyos genetikai rendellenességek előzhetőek meg. Bizonyos rendellenességek ugyanis kromoszómához kötöttek, vagyis csak a lány-, illetve fiúmagzatoknál jelennek meg.

Természetesen, vannak olyan módszerek, amelyekről úgy gondolják, hogy befolyásolhatja a születendő magzat nemét. Ezek azonban leginkább csak teóriák, és bár lehet velük próbálkozni, úgyis a természet (és a véletlen) dönti el, hogy fiú vagy lány lesz a baba. A tudományos módszerek, vagyis a Shettles-, illetve a Whelan-módszer egyaránt azon az elven alapulnak, hogy az X-, illetve Y-kromoszómát hordozó hímivarsejtek egy kicsit különbözőképpen viselkednek. Mindkét módszer alkalmazásához fontos, hogy jól ismerjük a ciklusunkat, vagyis tisztában legyünk a legtermékenyebb napjainkkal.

A Shettles-módszer alapja, hogy a Y-kromoszómát hordozó hímivarsejtek gyorsabban mozognak, de rövidebb ideig maradnak életben, mint az X-kromoszómát hordozók, ezért ha fiúra vágyik valaki, akkor az ovuláció időpontjához minél közelebb kell ágyba bújni, míg ha kislányt szeretnénk, akkor 2-4 nappal az ovulációt megelőzően kell együtt lenni. A Whelan-módszer kitalálója szerint viszont a női szervezetben végbemenő biokémiai folyamatok a ciklus elején a Y-kromoszómát hordozó hímivarsejteknek kedveznek, így ha kisfiút szeretnénk, akkor az ovulációt megelőzően 4-6 nappal ajánlott együtt lenni, míg a kislányhoz az ovulációt megelőző 2-3 napon kell összebújni. Mindkét módszer legalább 60 százalékos sikert ígér, vagyis az “utasítások” követésével mintegy 10 százalékkal növelhetjük, hogy az előnyben részesített nemű magzat fogan meg.

Számos olyan népi “módszer” is létezik, melyek biztos eredményt ígérnek – azonban ezeknek semmilyen tudományos alapjuk nincs. Ezek alapján fiú baba várható, ha a férfi kezdeményezte az együttlétet, ha éjszaka szeretkezünk, ha a hónap páratlan napjain vagyunk együtt, vagy ha a férfi “hűvösen” tartja a heréit (például nem visel szoros alsónadrágokat és nem vesz forró fürdőket). Mivel az Y-kromoszómákat hordozó spermiumok kevésbé életképesnek tartják, azok a pozitúrák, melyek mélyebb behatolást tesznek lehetővé, szintén fiúbabát eredményezhetnek.

Kislány foganhat meg akkor, ha a nő kezdeményezi az együttlétet, ha napközben bújunk össze, ha a hónap páros napjain szeretkezünk, vagy ha a férfi “melegen” tartja a heréit (például szorosabb alsónadrágokat visel). Akkor is lányt jósolnak, ha a pár nagyon gyakran van együtt, ilyenkor ugyanis az Y-kromoszómát hordozó spermiumok nem termelődnek olyan gyorsan.

Állítólag az étkezéssel is befolyásolható, hogy kisfiú vagy kislány lesz a születendő baba, az elmélet hívei szerint ugyanis az ételek különböző kémhatásúvá teszi a női szervezetet, és ez befolyásolhatja, hogy mely spermiumok maradnak életképesek és tudják megtermékenyíteni a petesejtet. Kislány babához sok tejterméket, rizst, tésztát és édes ételt kell enni, kerülni kell a sós ételeket, az alkoholos italokat, a spenótot, a paradicsomot, a kávét, a teát és a csokoládét. Fiúhoz sós ételeket, sok halat és húst kell enni, de nem ajánlott a tejtermék, a tengeri herkentyűk és az olajos magvak.

Kapcsolódó cikkeink: