Terhesség

Meghiúsíthatja a babaváró hitel felvételét a hitelkártya

Gondot okozhat a babaváró hitelnél is, ha a fiataloknak már van hitelkártyája vagy folyószámlahitele.
2019. Július 02.
Meghiúsíthatja a babaváró hitel felvételét a hitelkártya

A fiatalok egy részének feltehetőleg a júliustól igényelhető, 10 millió forintos szabad felhasználású babaváró hitel lesz az első hitele, de lehet, hogy van már hitelkártyájuk, vagy folyószámlahitelük. Ha ez így van, az megtorpedózhatja a babaváró hitelt, ahogy más hitelt is – írja a 24.hu.

A Magyar Nemzeti Bank rendelete alapján a JTM-mutató (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) megállapításához be kell számítani az ügyfél összes fennálló hiteltartozására fizetendő rendszeres havi törlesztőrészletet. A hitelkeret 5%-át figyelembe kell venni törlesztőrészletként a számításnál a meglévő hitelkártya-szerződés vagy fizetési számlához kapcsolódó hitelkeret (folyószámlahitel-keret) esetén. Ez az összes hitelfelvételnél így van, ezért július elejétől a babaváró hitelre is igaz.

Ennyivel csökkenti a vállalható törlesztőrészletet

A bankok a lapnak megerősítették, hogy ennek a lényege, hogy a bevállalható törlesztőrészletet az engedélyezett hitelkeretek 5%-kal csökkentik, ami akkor is igaz, ha az ügyfél a hitelkeretét egyáltalán nem használja.  Ha tehát valakinek van egy 1 millió forintos hitelkártyakerete, akkor havi havi törlesztőként 50 ezer forinttal kevesebbet vállalhat csak be, mint egyébként.

Ha nettó jövedelemként 200 ezer forintot igazol le egy ügyfél, akkor hitel törlesztésére maximum 100 ezer forintot fordíthat, és ebből az összegből kell levonni még 50 ezer forintot az 1 millió forint 5%-ának megfelelően, így feleződik a vállalható törlesztőrészlet – mondta példaként a 24.hu-nak az OTP. Ez a  a hitelkeret önmagában nem akadályozza meg a babaváró hitel felvételét, hiszen ennek a törlesztőrészlete maximum 50 ezer forint lehet, de egyéb fennálló hitel esetén tovább csökken a terhelhetőség.

Meghiúsulhat az ügylet

Ettől a szabálytól nem lehet eltérni, így ha nem elég az ügyfél igazolt nettó jövedelme az újabb hitelhez a hitelkártyakeret miatt, a Raiffeisen szerint az ügylet valóban meghiúsulhat. A szabállyal a túlzott eladósodást szeretnék megelőzni, hiszen a hitelkártyakeret bármelyik pillanatban, külön banki adminisztráció nélkül akár teljes mértékben elkölthető.

Mivel érdemes próbálkozni?

Azonban nem kell feltétlenül megszüntetni a hitelkeretet, ha emiatt hiúsulna meg a hitelfelvétel, helyette a bankok a hitelkeret-csökkentést javasolják, amelyhez vissza kell fizetni a fennálló, csökkentett kereten túli tartozást. Egy megfelelő jövedelmű adóstárs bevonása is jól jöhet a Raiffeisen szerint a felvehető hitelösszeg növelésére. Az UniCredit megjegyezte a lap kérdésére azt is, hogy vannak kivételek is, például a babaváró hitel, ami mindig kétszemélyes ügylet. A bank szerint egyébként megoldás lehet az is, ha és fedezet nélküli vagy fedezetes személyi kölcsönné alakítjuk a  hitelkártyakeretet és a folyószámla-hitelkeretet, ami általában csökkenti a törlesztőrészletüket, azonban ehhez meg kell ezeket szüntetni. A havi törlesztőrészletet a Takarék Csoport szerint a hosszabb futamidő választása is csökkenti, és érdemes meggondolni, hogy a kisebb összegű hitel felvétele változatlan futamidő mellett nem megoldás-e az Unicredit szerint.

A JTM-et ugyan minden új hitelkérelemnél minden már meglévő hitel figyelembe vételével ellenőrzik, de lehet cselezni a sorrenddel. A JTM-szabályokat minden új hitelkérelemnél ellenőrizni kell, és minden már meglévő hitelt figyelembe kell venni, de a sorrenddel lehet cselezni. Ugyan a bevállalható hitelkapacitást nem befolyásolja a sorrend, érdemes elsőként mégis a “fontosabb” hiteleket felvenni, hiszen elutasítani azt a hitelt fogják, melynek felvétele már meghaladná a JTM kereteit, így a meglévő hitelek felmondásával a fontossági sorrendet módosíthatjuk.

Kapcsolódó írásaink: