Terhesség

Megfázás a terhesség alatt – mi a teendő?

A megfázás terhesség alatt nem károsítja a magzatot, de kellemetlen lehet a kismamának. Kérdés, hogy milyen gyógyszerek szedhetők biztonsággal.
2020. November 16.
Megfázás a terhesség alatt - mi a teendő? (fotó: Getty Images)

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) becslése szerint a felnőttek évente átlagosan két-három alkalommal fáznak meg, ezért viszonylag gyakori betegségnek számít a megfázás, vagy más néven nátha.

Terhesség alatt az immunrendszer megváltozása miatt nagyobb az esély a megfázásra, mint általában, de hasonlóan van minden más fertőzéssel, így például az influenzával is. A March of Dimes (amerikai nonprofit szervezet, amely az anyák és babák egészségével foglalkozik) szerint a megfázás nem károsítja a fejlődő magzatot, és a terhes kismamák átlagosan egy hét alatt meg is gyógyulnak a náthából.

Megelőzés

Mivel terhesen könnyebb összeszedni vírusfertőzéseket, így a náthát is, ezért fontos, hogy a kismamák hangsúlyt helyezzenek a megelőzésre. A CDC az alábbiakat javasolja a terhes kismamáknak a megfázás megelőzésre érdekében:

  • gyakori szappanos kézmosás, minimum 20 másodpercig vagy alkoholos kézfertőtlenítő használata
  • kerüljük az arc érintését, ha nem mostunk kezet
  • maradjunk távol azoktól, akik betegek

Fokozhatja az immunrendszer működését a rendszeres mozgás, például úszás, beltéri biciklizés. Ügyeljünk a helyes táplálkozásra, terhességi vitaminok szedése ajánlott, különösen a cink és a C-vitamin támogatja az immunrendszert.

A megfázás tünetei

A terhes kismamák megfázásos tünetei ugyanazok, mint a nem terheseké, azaz: orrfolyás, tüsszenté, bedugult orr, nehéz légzés, horkolás.

Kockázat tekintetében elmondható, hogy a nátha önmagában nem károsítja a magzatot, és különösebb veszélyt nem hordoz az anyára sem: a megfázás enyhe betegség.Fontos megkülönböztetnünk a megfázást az influenzától: utóbbi általában súlyosabb lefolyású és lázzal jár. A láz viszont kerülendő terhesség alatt, ha belázasodunk, mindenképp beszéljünk orvosunkkal. Orvoshoz kell fordulni tehát abban az esetben, ha a kismama:

  • lázas
  • influenza jeleit tapasztalja
  • nehezített a légzése
  • erősen köhög
  • 10 napnál hosszabb ideje változatlanul fennállnak a tünetei

Ha terhesen megfázásos tüneteket észlelünk, mielőtt bármilyen gyógyszert (akár vény nélkül kaphatót is) beszednénk, beszéljünk orvosunkkal.

Milyen gyógyszereket szabad bevenni?

Fájdalomcsillapítók

A fájdalomcsillapítók néhány típusa nemcsak a fájdalmat, hanem a gyulladást és a lázat is csökkentik.Vény nélküli fájdalomcsillapítók pl. a paracetamolok (más néven acetaminofenek), vagy a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), beleértve a naproxent, az ibuprofent és az aszpirint.Kutatások szerint, a paracetamolok a legbiztonságosabb terhesség alatt, az ajánlások szerint a legalacsonyabb dózisban, a legrövidebb ideig használjuk.Az American Family Physician (AAFP)szerint a paracetamol minden trimeszterben biztonsággal szedhető, de ne kombináljuk más gyógyszerekkel. A nem szteroid tartalmú gyógyszerek azonban hordozhatnak kockázatot, ezért azt javasolják, hogy a terhesség alatt kerülendő az aszpirin, a harmadik trimeszterben pedig a naproxen és az ibuprofen.A vényköteles gyógyszerek általában erősebbek, mint a nem vényhez kötöttek, és nagyobb valószínűséggel hordoznak kockázatokat.Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) hozzáteszi, hogy a vényköteles NSAID-ok növelhetik a vetélés kockázatát a terhesség első felében, és hogy a vényköteles opioidok növelhetik a születési rendellenességek kockázatának kialakulását az első trimeszterben.Az erős és tartós fájdalom súlyos következményekhez vezethet, például magas vérnyomáshoz, depresszióhoz és szorongáshoz. Fontos összevetni a terhesség alatti fájdalomcsillapító gyógyszerek előnyeit a lehetséges kockázatokkal.

Köhögéscsillapítók

A nem vényköteles köhögéscsillapítók gyakran tartalmaznak olyan hatóanyagokat, mint például a dextrometorfán és a guaifenesin.Az AFP szerint ezek a gyógyszerek biztonságosak a terhesség alatt akkor, ha a megfelelő dózisban adagolják őket. Legjobb azonban csak végszükség esetén alalmazni őket.Például a köhögéscsillapító gyógyszer alkalmazása előtt érdemes gyógynövényes vagy mentolos cukorkát használni a köhögés vagy a torokfájás enyhítésére.

Antihisztaminok

Az antihisztaminok allergiás gyógyszerek, amelyek enyhíthetik a megfázás okozta orrfolyást, könnyezést vagy tüsszögést. Szakértők általában biztonságosnak tartják őket.Az amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Egyesület (American College of Allergy, Asthma and Immunology, ACCAI) szerint a következőket használhatjuk terhesség alatt:

  • difenhidramin (Benadril)
  • klórfeniramin (ChlorTrimeton)
  • loratadin (Claritin)
  • cetirizin (Zyrtec)

A legtöbb vény nélkül kapható antihisztamin biztonságosan szedhető terhesség alatt.

Dekongesztánsok

Nem állapították meg teljes bizonyosággal, hogy a dekongesztánsok vagyis a

nyálkahártya-lohasztó szerek biztonságosak-e terhesség alatt. Különösen az első trimeszterben kockázatos a szedésük, növelhetik a születési rendellenességek kockázatát.A sóoldatos orrspray biztonságos alternatívája az orrdugulásnak.

Természetes gyógymódok

Fontos, ha a kismama megfázott, hogy eleget pihenjen. A sok folyadék, elsősorban víz fogyasztása is nagyban segíti a gyógyulást. Ha étvágytalanság lép fel, akkor a gyümölcslevek és turmixok is jó szolgálatot tehetnek. Párásítók használata is indokolt lehet az orrdugulás és a produktív köhögés megszüntetésében. Meleg borogatás alkalmazása a fejre, az orrmelléküregekre és a vállakra csökkentheti a fájdalmat és az orrdugulást.(Cikk forrása: medicalnewstoday.com)