Terhesség

Meddig várhatsz a babaprojekttel?

Előbb legyen meg a diploma. A lakás, a stabil állás. A kinevezés. A második diploma. Legyen, de azért ne húzzátok túl sokáig az időt. Hogy mit jelent épp nálad a "túl sokáig", érdemes utánajárnod, egy egyszerű vizsgálatsorozatból megtudhatod.
2011. November 07.

Ahogy telnek az évek, a férfi és a nő termékenysége egyaránt csökken – bár nem feltétlenül azonos mértékben. A nők biológiai programja eleve elrendeli, hogy 47-49 éves korra véget érjen a termékeny korszak. Egy átlagos nőnek nagyjából 450-500 menstruációs ciklusa zajlik életében. Ha minden rendben…

Low battery!

Az újszülött kislány petefészkében többszázezer tüsző található, ezek száma serdülőkorig fokozatosan csökken, majd nagyjából 12 és 47 éves kor között havonta egy-egy megérik. Ez elég is lenne a neked tetsző gyermekáldáshoz, ám néha észrevétlenül közbeszól az élet. Nem egy olyan betegség vagy kóros állapot létezik, amely a petefészkek túl korai kimerülésével jár. Előfordulhat, hogy autoimmun betegség alakul ki, vagyis a szervezet saját kóros immunreakciója miatt vesznek kárba a leendő petesejtek.

Korában elszenvedett kismedencei gyulladás (leggyakrabban klamidia okozhatja a problémát. Egyes fejlődési rendellenességek is vezethetnek a termékenység korai elvesztéséhez. De lehet az ok olyan nőgyógyászati műtét, melynek során a petefészek szövet egy részét eltávolították.

Így vizsgálják

A hormonális állapot ellenőrzése elengedhetetlen, tehát egy vérvétellel mindenképpen számolnod kell. Emellett szakorvosi vizsgálat vár rád. Végül – nagyjából három héten belül – megkapod az eredményt, milyen állapotban vannak a petefészkek, és egy szakszerű becslést arról, meddig számolhatsz peteéréssel. A szakvélemény megmutatja, ráértek-e még, vagy bele kell vágni most, hogy természetes úton babátok lehessen. Persze, ez csak a te oldalad!

És a fiúk?

Szerencsére a babához pasi is kell, így ő sem ülhet ölbe tett kézzel, ugyanis nem biztos, hogy éles a tölténye. Egyszóval a termékenység-vizsgálatot nem árt nála is megejteni. Spermavizsgálatra lesz szükség, melynek során kiderül, hogy menyire termékeny az ondóváladék. Milliliterenként legalább 15 000 000 spermiumot várnak el a legújabb WHO irányszám szerint.

De nem csak a számokra kíváncsi a szakember: a spermiumok mozgása és alakja is fontos mutatója a termékenységnek. Az itt kapott szakvélemény az aktuális állapotról tud képet adni, jóslásba alaphelyzetben senki nem bocsátkozik, hiszen a spermiumok folyamatosan termelődnek, de sajnos bármikor homokszem kerülhet a gépezetbe… Nemsokára írunk arról is, mi a teendő ebben az esetben.

Meddig várhatsz a babaprojekttel?

Szaktanácsadónk Dr. Fülöp István meddőségi és endoszkópos specialista, a Róbert Károly Magánklinika Meddőségi Centrumának vezetője

Kapcsolódó cikkeink:

  • Mennyien várják hiába a gólyát?
  • Van-e jó időpontja a gyerekvállalásnak?
  • Anyaság különböző életkorokban
  • 20 és 35 éves kor között ideális a terhesség
  • Őssejtből spermium?
  • />

    Forrás: Róbert Károly Magánklinika Meddőségi Centrum