Terhesség

Lengyelországban létrejött az első közösségi őssejtbank

A Lengyel Őssejtbank (PBKM) - a magyar Krio Intézet anyavállalata - kezdeményezésére létrejött a köldökzsinórvérből vett őssejtek díjmentes tárolására alkalmas állami tulajdonú sejtbank Lengyelországban.
2011. Augusztus 05.

Közép-Kelet-Európa legnagyobb sejt- és szövetbankcsoportjának lengyel anyavállalata, a Lengyel Őssejtbank (PBMK) megalakította az első állami tulajdonú sejtbankot Lengyelországban azok számára, akik támogatják ugyan a köldökzsinórvér megőrzését, de nem kívánják azt közvetlenül felhasználni a későbbiekben családtagjaik esetleges betegségének gyógyítására. Az intézmény jóvoltából nagyobb számban alkalmazható a jövőben a köldökzsinórvér transzplantációs célokra. Magyarországon még nem működik közösségi őssejtbank, létrehozását ugyanakkor az orvos szakértők évek óta szorgalmazzák.

Nyugat-Európa több országában és Észak-Amerikában az átültetett sejtek jelentős része az állami vagy magántulajdonú sejtbankokban tárolt köldökzsinórvér-mintákból származik. Világszerte több mint 21 000 transzplantációt végeztek 2010 közepéig a köldökzsinórvérből származó őssejtekkel. Egy állami intézmény azért kulcsfontosságú, mert segítségével szélesebbé válhat, a köldökzsinórvérrel mint őssejtforrással kapcsolatos lehetőségek tárháza, azonkívül gyakrabban alkalmazhatják transzplantációs célokra a köldökzsinórvért.

Több beteg gyógyulhatna!

Ahogy Magyarországon, Lengyelországban sem használják fel olyan gyakran a köldökzsinórvért őssejtforrásként transzplantációs célokra, mint például az Egyesült Államokban, pedig a tapasztalatok szerint ezekben az országokban is sok édesanya ajánlaná fel másoknak gyógyászati célra a köldökzsinórvérét. Statisztikai adatok szerint jelenleg Lengyelországban egymillió lakosra vetítve mintegy 22 vérképzőrendszeri őssejt-transzplantációt végeznek, míg Nyugat-Európában kétszer ennyi a beavatkozások aránya. Ezen igyekszik most javítani a PBKM.

– Úgy véljük, hogy azért ilyen alacsony az őssejtekkel végzett transzplantációk száma, mert a sejtbankokban nagyon kevés mintát tárolnak. Minél nagyobb számban állnak majd rendelkezésre, annál több lehetőség lesz a transzplantációs beavatkozásokra, és ennek segítségével nagyobb eséllyel tudjuk megmenteni a betegek életét – mondta Jakub Baran, a Lengyel Őssejtbank, a PBKM igazgatótanácsának elnöke.

A PBKM és a FamiCord csoport, amelynek a Krio Intézet is tagja, a Romániában, Magyarországon, Spanyolországban, Olaszországban és Lettországban működő sejtbankokkal együtt eddig több mint 40 000 köldökzsinórvér-mintát gyűjtött. A PBKM a legszigorúbb európai és észak-amerikai egészségügyi előírásoknak megfelelő, komplex és professzionális szolgáltatásokat nyújtja. Ez az egyetlen őssejtbank Lengyelországban, amely – a magyar Krio Intézettel együtt – rendelkezik az Amerikai Sejtbankok Szövetségének (American Association of Blood Banks) akkreditációjával.