Terhesség

Lát a baba az anyaméhben?

Elgondolkodtál már azon, hogy lát-e a baba az anyaméhben? Hogyan fejlődik a szeme és a látása?
2021. Január 10.
Lát a baba az anyaméhben? (Fotó: Getty Images)

A baba születése után valószínűleg színes formákat, tárgyakat mutatsz majd neki, amiket ő életében először lát majd, és arra ösztönzöd, hogy rád nézzen. De jóval a születés előtt – valójában a terhesség nagy részében – a baba szeme és agya fejlődik, hogy felkészülhessen ezekre az ingerekre. Több mint hat hónapig tartó aprólékos, méhen belüli fejlődés, mire a baba szeme készen áll, hogy fel tudja dolgozni a külvilág vizuális ingereit – írja a Whattoexpect.com.

Így fejlődnek a szemek és a látás az anyaméhben

A magzat növekedése során a vizuális rendszer első részeként a látóideg fejlődik ki. Ez idegsejtek millióiból áll, és információt továbbít a szemtől az agyba, és fordítva. A terhesség 4. hetében a fejlődő agyszövet két látóideget kezd kialakítani, és nagyjából ezzel egy időben a szemlencse is elkezd kifejlődni – ez segíti majd a babát abban, hogy a közeli és távoli dolgokra tudjon fókuszálni.

A 8. hét körül a szem szerkezete még összetettebb, és elkezd kialakulni a retina (a fényt érzékelő és feldolgozó sejtréteg). A 16. hétre a szemek érzékelik a fényt, és annak ellenére, hogy a szemhéjak még mindig nincsenek nyitva, a baba szeme enyhén mozoghat egyik oldalról a másikra.

A 26. hétre a baba szemeinek nagyjából kialakul a formája, és a szemhéjak is kinyílnak. Amikor ébren van, a baba a méhben nyitva tartja a szemeit, és pislog velük. Ugyan odabent nincs túl sok látnivaló, de a kívülről érkező erős fények mozgását érzékelheti. A 22. héttől érdemes lehet például zseblámpával világítani a növekvő pocakot – cserébe akár egy kis rugdalózással is felelhet a pici.Ahogy az anyaméh nem teljesen csendes (hiszen a baba hall olyan hangokat, mint az édesanyja hangja, a szívverése, vagy a hasa korgása), úgy nem is teljesen sötét – írja a Parents.com. A portál szerint már akkor, amikor a szemek még csukva vannak, a retinák képesek átengedni egy kevés fényt, ha az anya egy napsütéses napon sütkérezik egy kicsit a napon. A 33. hétre pedig homályosan formákat is képes látni, mert a pupillái már össze tudnak húzódni és kitágulni.De a szemek számos testrésszel ellentétben még a születés után is érnek, fejlődnek. Ez nem meglepő, hiszen alkalmazkodniuk kell az anyaméhen kívüli sokkal fényesebb és forgalmasabb világhoz.

A szemszín sem állandósul még

A látás fejlődése mellett a színes pigmenteket termelő sejtek is épülnek. A szem színe azonban még nem valószínű, hogy a végleges a baba születésekor. Sok baba születik kék, szürkéskék szemmel, de ez a szín nagyon gyakran megváltozik. A színváltozási folyamat akár 6 hónapig is eltarthat, de néhány gyermek szemszíne akár 1, sőt 3 éves koráig is változhat –  néhány ritka esetben pedig még felnőttkorban is megváltozhat a szemek színe.