Terhesség

Lányod lesz? Ezek a jelek utalhatnak rá!

Természetesen az ultrahangos vizsgálat talán a legjobb módszer arra, hogy megállapítsák a születendő kisbaba nemét, de még az sem 100%-osan megbízható. De mit mond a tudomány? Lehetnek más jelek is, melyek kislányra utalnak?
2018. Szeptember 01.
Honnan lehet biztosan tudni a baba nemét?

Teljesen biztosan csak vérvizsgálattal, esetleg amniocentézissel vagy chorionboholy-vizsgálattal lehet kideríteni a magzat nemét, de általában az ultrahang során, a huszadik terhességi hét környékén is elég jól látszik a nemi szerv. Ennek ellenére mindenki ismer legalább egy olyan babonát, népi hiedelmet, mellyel “biztosan” meg lehet mondani, hogy kisfiút vagy kislányt vár-e egy terhes anyuka. Ezeknek azonban nincs tudományos alapja – vagy mégis?

Állandó rosszullét

Azt mondják, ha gyakran érzi rosszul magát az anyuka, reggelente súlyos hányingere van, akkor lánya lesz. Bár ennek van “magyarázata” is, egy 2017-es kutatásból az derült ki, hogy a lány és a fiú magzat más-más hatással van az anyai immunrendszerre, a lányos anyukák szervezetében több, gyulladásra utaló biomarker fedezhető fel, ez pedig a fokozott rosszulléttel is összefüggésbe hozható.

Extrém hangulatingadozás

A terhesség alatt a hormonális változások miatt normálisnak tekinthetőek a hangulati ingadozások, és vannak, akik úgy vélik, hogy a lány magzatok esetében még magasabb az anya ösztrogénszintje, vagyis még nagyobbak lehetnek az érzelmi kilengések. Erre azonban még nem találtak semmilyen tudományos bizonyítékot.

Hízás derékra

Évszázadok óta tartja magát a hegyes pocak – gömbölyú pocak elképzelés, vagyis az, hogy a születendő baba nemére utal, hogy hova hízik az anyuka. Ezt azonban nem sikerült a szakembereknek bizonyítani, az, hogy hová, hogyan és mennyit hízik egy anyuka, milyen lesz a pocak formája, a testalkattól és az életmódtól függ, nem pedig a születendő baba nemétől.

Stressz

Ha nem is a terhesség alatti stressz, de a fogantatás környéki bizony befolyásolhatja a baba nemét. Egy 2012-ben végzett kutatás eredményeiből az derült ki, hogy a stresszel összefüggő magasabb kortizolszint a lány magzatok számának növekedésével jár együtt. Egy másik vizsgálat pedig megállapította, hogy természeti katasztrófák, például egy földrengés utáni években csökken a fiú újszülöttek aránya.

Magzati szívverés

Szintén elterjedt az az elképzelés, mely szerint a fiú magzatok szíve valamivel lassabban ver, mint a lányoké, így ez is segíthet megállapítani, hogy milyen nemű gyereke lesz valakinek. Ezt azonban cáfolták: nincs összefüggés a magzati szívverés és a nem között.(Cikk forrása: medicalnewstoday.com)Ez is érdekelhet: