Terhesség

Koronavírus és terhesség: tudnivalók

Ha éppen terhes vagy, teljesen érthető, hogy extrán aggódsz a vírusok miatt, hiszen a baba egészsége a legfontosabb! Mit kell tudnod a koronavírusról a terhességedre nézve?
2020. Március 06.
Koronavírus és terhesség: tudnivalók (Fotó: Getty Images)

Először is a legfontosabb, hogy ne engedd, hogy a járvánnyal kapcsolatos hírek elrontsák a babavárás okozta örömet! Ha szeretnél többet tudni arról, hogy befolyásolhatja a terhességet a koronavírus, olvasd el a következőket.

Nagyobb a koronavírus kockázata a terhes nőkre nézve?

Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Egyesülete (ACOG) szerint jelenleg nagyon kevés az információ a COVID-19-ről, különösképpen a terhes nőkre és a csecsemőkre nézve. Jelenleg specifikus ajánlások sincsenek a terhesekre vonatkozóan, sem statisztikák.

A Járványügyi és Betegségmegelőzési Központnak (CDC) sincsenek olyan bizonyítékai, amely szerint az új koronavírusnak különösen negatív hatásai lennének a terhességre. Bár a korábbi SARS járvány esetében ismertek kedvezőtlen hatások, a láz pedig mindig kockázati tényező a terhességre nézve – ezért a megelőzés, a megfelelő higiéniás szokások gyakorlása különösen fontos a terhesség során.

A terhes nők számára a szokásos, mások számára is javasolt megelőző intézkedések az irányadók a fertőzés elkerülése érdekében, mint a gyakori kézmosás, illetve ahol nem megoldható, ott a kézfertőtlenítő zselé használata, a beteg emberekkel való érintkezés kerülése, az arc érintésének kerülése.

Ha egy terhes nő megfertőződött, a koronavírust a babája is elkaphatja?

Eddig csak néhány olyan eset ismert, amikor kismamáknál diagnosztizáltak koronavírust, és egyik újszülöttnél sem lett pozitív a COVID-19 teszt. A vírust nem mutatták ki eddig sem amniotikus folyadékban, sem anyatejben.

Ugyan néhány nem igazolt jelentés készült arról, hogy csecsemőknél röviddel a születés után kimutatható volt az új koronavírus, az ACOG szerint validált adatokra van szükség, és az sem tisztázott, hogy ezek a csecsemők mikor és hogyan fertőződhettek meg, illetve hogy a vírus terjedhet-e a terhesség alatt.

A The Lancet című szaklapban nemrégiben megjelent egy tanulmány, amelyben 9 olyan csecsemőt vizsgáltak, akik éppen akkor születtek, amikor édesanyjuk koronavírus fertőzéssel küzdött. Az összes csecsemőnek rendben voltak az Apgar-pontszámai: 8-9-es pontot kaptak 1 percnél, és 9-10-es pontot 5 percnél. A 9 újszülött közül egyiknek sem volt szüksége intenzív kezelésre vagy lélegeztetésre, mert egyiküknek sem voltak súlyos tünetei. A JAMA szaklapban is közzétettek egy kutatást, amelyben 89, 1-11 hónapos babát vizsgáltak, akik COVID-19 fertőzést kaptak egy felnőttől. A babák közül 4-nél jelentkezett láz, 2-nél légzési problémák, 1-nél pedig semmiféle tünet nem lépett fel.

A The Lancet-ben megjelent kutatás rámutatott arra, hogy tekintettel arra, hogy a terhes nők érzékenyek a légzőszervi kórokozókra, és nagyobb a kockázat esetükben a súlyos tüdőgyulladás kialakulására, a terhesség hajlamosabbá teheti őket a COVID-19-re – különösképpen akkor, ha krónikus betegségük vagy valamilyen terhességi szövődményük van.

Éppen ezért a terhes nőket és az újszülötteket kulcsfontosságú különösen veszélyeztetettnek tekinteni a COVID-19 fertőzés megelőzésére és kezelésére összpontosító stratégiák során. De fontos megjegyezni azt is, hogy az időskorúakra és az immunproblémás emberekre nézve veszélyesebb az új koronavírus, és eddig nem volt olyan eset, ahol csecsemőknél számoltak volna be súlyos szövődményekről.

(VIA)