Terhesség

Koraszülött rekord: Paulina élni akar

Csupán 22 hetet tölthetett a negyvenből az anyaméhben az a kislány, aki június első napjaiban született Németországban, a greifswaldi szülészeti-nőgyógyászati egyetemi klinikán.
2011. Szeptember 25.

Joggal nevezhetjük őt kicsi küzdőtigrisnek, hiszen újabb rekordot állított fel a koraszülöttek világában.

Fotó: Manuela Janke, UMG

Paulina szüleivel a greifswaldi klinikán

Csupán 22 hetet tölthetett a negyvenből az anyaméhben az a kislány, aki június első napjaiban született Németországban, a greifswaldi szülészeti-nőgyógyászati egyetemi klinikán. Súlya 490 gramm, hossza 27 centiméter volt – vagyis a magzati korához képest optimális. A sajtóközlemény kibocsátásának napján, 2011. szeptember 24-én már csaknem két kilós, és hamarosan áthelyezik az inkubátorból a közönséges kiságyba. Egyelőre szondán keresztül etetik, de hamarosan lehetősége lesz arra is, hogy szájon át vehessen fel táplálékot. Rögtön születése után hangosan felsírt, most meg már ott tart, hogy sokat kenguruzik szüleivel, vagyis minden nap szoros testkontaktusban töltenek annyi időt, amennyit csak lehetséges.

– Ritka és egyedi esetről van szó – hangsúlyozta a Sven Armbrust, osztályvezető főorvos – hiszen a 24. hét előtt világra jövő újszülöttek még rendkívül fejletlenek.

Koraszülött rekord: Paulina élni akar

A koraszülöttek túlélési esélyeit és későbbi életkilátásait ugyanis a súlynál lényegesen jobban befolyásolja az érettség foka. Hivatalosan a terhesség betöltött 24. hetétől beszélünk koraszülöttségről (előtte csupán vetélésnek tekintik a szülést), ettől az időponttól kezdve köteles az orvoscsapat a koraszülött életben tartásáról gondoskodni. A valóságban az utóbbi években a számok helyett sokkal inkább abból indulnak ki az orvosok a baba esélyeinek megítélésekor, hogy születéskor milyen állapotban van, milyen életjelenségeket mutat, milyen szintű beavatkozásokra van szükség az életben tartáshoz. Inkább hagyni kellene, hogy meghaljanak, így foglalt állást az ellenvéleményről Nagy Britannia szakmai szervezete.

A magyar rekorder

Nálunk eddig egy ízben sikerült ez a csoda Szebasztián esetében a Semmelweis Egyetem I. Női Klinikáján, aki Paulinánál kisebb súllyal, mindössze 380 grammosan, de egy héttel később, a 23. héten született meg. Ő is öt hónap után, 2200 grammosan, egészségesen térhetett haza szüleivel Vácra. – Magyarországon öt év alatt 35 fél kiló alatti súlyú baba született, közülük mindössze tízen maradtak életben. 40 deka alatt még nem volt túlélőnk Magyarországon – kommentálta az örömteli esetet dr. Jaeger Judit, az intenzív centrum vezetője, aki hozzátette, hogy Szebasztián egészséges. Részletes információk az esetről itt!

Túlélni vagy egészségesen élni?

A mai technikai lehetőségek mellett inkább ez a kérdés! Minél korábban születik a baba, annál nagyobb a kockázata annak, hogy fejlődésében súlyos zavarokkal kell számolni, illetve hogy egész életére kiható károsodást szenved. Az egyik legnagyobb probléma az immunrendszer éretlenségéből fakad, és abból, hogy a babának első perctől kezdve szinte naponta invazív, vagyis a testébe hatoló beavatkozásokat kell elszenvednie, például lélegeztetést, infúzión keresztül történő táplálást, gyógyszer adagolást, vérvételt. Minden ilyen beavatkozás növeli a súlyos fertőzések kockázatát. Egy ennyire fejletlenül születő baba még nem képes a tápcsatornán keresztül adagolt táplálékok feldolgozására, ezért van szükség arra, hogy az első hetekben infúzión keresztül, közvetlenül a véráramba adagolva kapja meg a szükséges tápanyagokat – csakúgy, mint ahogy egyébként még csaknem húsz héten keresztül a köldökzsinóron keresztül is már feldolgozott formában jutott volna hozzá minden szükségeshez. A második legnagyobb nehézséget a tüdő éretlensége, és az egész pici test érzékenysége, sérülékenysége okozza, ami az agyvérzés kockázatát is fokozza az erek gyengesége miatt. Milyen eszköz az, ami, nem sérti fel egy tenyérnyi kisbaba átlátszó, hihetetlenül vékony bőrét? Még a nagyobbacska, 30. hét után született babáknál is gyakori, hogy az orrba helyezett oxigénszonda nyílt sebeket ejt a finom, érzékeny bőrön, ami ismét csak növeli a fertőzések kockázatát. Ráadásul a koraszülött osztályokon nem közönséges fertőzésektől kell csak tartani, hanem leginkább olyan baktériumoktól, amelyek a legtöbb antibiotikummal szemben már ellenállóvá váltak, és még felnőttek esetében is nagyon magas halálozási aránnyal járó betegséget okoznak.

Csodák egész sorozatára van szükség!

Ha mindezt számításba vesszük, kész csoda, hogy ez a kicsi lány életben tudott maradni! Az esetet semmiképp sem tekinthetjük úgy, mintha ez mostantól kezdve mindig így történhetne a tudomány fejlődésének köszönhetően. Rengeteg szenvedést, fájdalmat kellett elviselnie, fejletlen idegrendszerének olyan ingermennyiséggel kellett a nap 24 órájában, hónapokon keresztül szembesülnie, mintha fél életünket egy működő légkalapács közvetlen társaságában kellene leélnünk. Valamiért mégis sikerült neki, és sok hasonlóan fejletlenül születő társának. Az élni akarás egészen elképesztő méreteket ölt némelyik kisbabában, akik minden emberi számítás és okoskodás ellenére mégis veszik az akadályokat. Számukra nagy szerencse, hogy ebben a küzdelemben egyre hatékonyabb támogatást tud nyújtani az orvostudomány.

Hogyan tovább?

A pici Paulina Emily-re még hosszas kórházi tartózkodás vár, de az intenzív osztályt a napokban már szüleivel együtt elhagyhatta, hangsúlyozta a klinika közleménye. – Ez a kislány, és az élni akarása kész csoda! – kommentálta az esetet Armbrust, aki derűlátóan ítéli meg a folytatást.

Az eset egyébként nem egészen egyedülálló, 2010 novemberében, Fuldában 21 hét és öt nap terhességi idő után született meg a kis Frieda 460 grammal, ő idén áprilisban térhetett haza 3,5 kilósan, ami az érett, 40 hétre születő babák átlagos súlyának felel meg. Ő addigra már öt hónapja élt és küzdött ezen a világon, több fertőzést átvészelt! Ikertestvére, aki hasonló súllyal született, hat hetesen halt meg. Orvosai úgy ítélik meg, hogy Frieda esetében a későbbiekben figyelemzavarral és esetleg evési zavarokkal kell majd számolni.

Forrás: Greifswald Egyetemi Klinika közleménye