Terhesség

Készülődés a fogamzásra

Fogamzás előtti, minden részletre kiterjedő kivizsgálás, konzultáció a genetikussal, lelki segítségnyújtás, életmódbeli tanácsok - mintha csak egy luxusklinika szolgáltatásait olvasnánk egy hirdetésben.
2007. Október 23.

Kevesen szánnak időt ilyesmire, jellemzően inkább a véletlenre bízzuk, mikor, milyen körülmények közt fogan meg a baba. Azonban a statisztikák azt mutatják, hogy nincs mindenkinek szerencséje: a párok egy részénél a baba ugyan megfogan, de kisebb-nagyobb fogyatékossággal. Felmerül a kérdés: vajon tényleg mindent megtettek a szülők azért, hogy ép, egészséges utódot hozzanak világra? Pedig tényleg csak idő és elhatározás kérdése, hogy valamivel tudatosabban, körültekintőbben járjunk el, a fentiek ugyanis nem egy divatos magánrendelő drága szolgáltatásai, hanem az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet Prevenciós Főosztálya által működtetett Családtervezési Program pillérei.

Bővülő szolgáltatások

Magyarországon 1984 óta vehető igénybe a Családtervezési Program, aminek célja, hogy minél több egészséges baba születhessen. Két évtizeddel ezelőtt még csak néhány támpont állt a szakemberek rendelkezésére, így például az a friss felismerés, hogy a kismamánál fellépő rózsahimlő fejlődési rendellenességet okozhat a magzatnál, különösen a várandósság első harmadában. A kutatások később bizonyították be, hogy a nyitott gerinc vagy koponyahiány ellen jelentős védelmet nyújt, ha a leendő kismama folsavat is tartalmazó multivitamin-tablettát szed a fogamzás előtt minimum egy hónapig és a várandósság első három hónapjában. Ez körülbelül kilencvenszázalékos védettséget nyújt a fenti rendellenességekkel szemben. A modellkísérlet tehát az akkor korszerű megelőzési módszerek együttes alkalmazásával indult, amihez később a folsavadagolás is csatlakozott, majd fokozatosan bővült a szolgáltatások köre. A terhesség alatti vizsgálatok már csupán arra valók, hogy megmutassák, egészséges lett-e a baba. Az elsődleges megelőzésnek köszönhetően viszont lényegesen nő az esélyünk, hogy a magzat egészséges lesz.

Később az is kiderült, hogy szívfejlődési és vesefejlődési rendellenességekkel, illetve végtaghiánnyal szemben is közel hatvanszázalékos védelmet nyújt a multivitamin fogamzás körüli szedése. Az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet Prevenciós Főosztálya az elmúlt két évtized tapasztalatait felhasználva mára kidolgozott egy olyan komplex programot, amelynek segítségével nemcsak gyerekeink számát és születési idejét tervezhetjük meg, hanem sokat tehetünk azért is, hogy egészséges utódokat hozzunk világra.

Ki veheti igénybe?

A Családtervezési Programba olyan párok vagy nők jelentkezését várják, akik a közeljövőben akarnak gyereket, tehát még nem állapotosak, és akiknél a meddőség, illetve a nehezített teherbeesés gyanúja nem merült fel. Fontos, hogy a tervezett fogamzás előtt három hónappal jelentkezzenek a Családtervezési Központban. Ideális esetben nemcsak a leendő édesanya, hanem az édesapa is részt vesz a védőnő által vezetett programban, de a jelentkezés természetesen önkéntes. Egyelőre csak Budapesten vehető igénybe ez a szolgáltatás, de mivel problémamentes esetben négy-öt találkozón tanácsos megjelenniük a résztvevőknek, ez talán a vidéki jelentkezőknek sem jelent megoldhatatlan feladatot.

Felkészülés a fogamzásra

  • Ha a leendő kismama fogamzásgátló tablettát szedett, abba kell hagynia, és más módon (például óvszerrel) tanácsos védekeznie a felkészülési idő alatt. A tabletta ideiglenesen kikapcsolja a női szervezet nemi hormonjainak termelődését, és a szedés abbahagyása után a szervezetnek időre van szüksége a hormonszabályozás helyreállításához. A három hónapos felkészülési időszak általában elegendő időt biztosít a regenerálódáshoz
  • .

  • Az ivarsejtek védelme érdekében a dohányzás felfüggesztése kimondottan indokolt, nem pusztán a leendő anya, hanem a leendő apa részéről is.
  • A szeszesital- és koffeinfogyasztást is jelentősen mérsékelni kell, valamint csak az orvos által előírt gyógyszerek szedhetők.
  • Az ébredési hőmérséklet helyes mérésére is megtanítják a résztvevőket, mivel így a nők kilencven százalékánál tisztázható a tüszőrepedés időpontja, és ebből következően a fogamzás lehetséges ideje is. Fontos, hogy a hőmérséklet mérése mindig ugyanabban az időpontban, és még ágyban fekve történjen meg.
  • Javasolják magzatvédő vitamin, az Elevit Pronatal szedését is, a fogamzást megelőző három hónapos felkészülési időszakban és a várandósság első három hónapjában. Sokan azért nem szedik a magzatvédő vitamint, mert attól tartanak, így ötkilós babát fognak világra hozni. Ettől azonban nem kell tartani, ha a programban megadott időszakra korlátozzák a szedést.
  • A munkahelyi ártalmak kiszűrésére, rendszeres fogászati ellenőrzésre és kismamatornára is javaslatot tesznek a program vezetői.
  • A kikérdezés során a családban előforduló fejlődési rendellenességeknek külön figyelmet szentelnek, és ha a családban örökletes ártalom valószínűsíthető, genetikus orvos ad tanácsot. A szakember pontos képet ad arról, vajon mekkora az esélye az újbóli előfordulásnak, és válaszol arra a fontos kérdésre is, hogyan lehet megelőzni a bajt.
  • Egészséges anya

    A három hónapos felkészülés előtt bizonyos szűrővizsgálatok elvégzését is javasolják. A családot tervező nő egészségi állapota fontos a fogamzás elérése, a várandósság viselése és ezen belül a magzat egészséges fejlődése szempontjából.

    Ha a leendő édesanya krónikus beteg, különleges gondozás javasolt, amit már a várandósság előtt meg kell kezdeni (pl. cukorbetegség, vesebetegség esetén), ezzel a kockázat jelentősen csökkenthető. A szűrővizsgálatok részeként szűrik az esetleges hüvelyi fertőzéseket is, ami azért fontos, mert meglepően gyakori jelenségről van szó, az Intézethez forduló fiatal nők negyven százalékára jellemző. A fertőzés sokszor tünetmentes, általában egyszerűen és gyorsan kezelhető, de fennmaradása komoly problémákat okozhat a várandósság alatt. A megfelelő terápiát az Intézet nőgyógyász szakorvosa javasolja.

    Újdonságnak számít a jódürítés vizsgálata. Erre azért van szükség, mert az enyhe jódhiány gondot okozhat, egyrészt koraszüléshez vezethet, másrészt akadálya lehet a magzat optimális szellemi fejlődésének. Ha a leendő kismama vérszegény, célszerű ezt már a várandósság előtt megszüntetni, hiszen a terhesség amúgy is hajlamosít a vérszegénységre. A rózsa- vagy bárányhimlő-fertőzésen át nem esett hölgyek a megfelelő oltást is megkapják.

    Egészséges apa

    A családot tervező férfi nemzőképességét mikroszkópos ondóvizsgálattal ellenőrzik. Ha a spermiumok száma vagy mozgékonysága nem megfelelő, vagy fertőzés valószínűsíthető, andrológus szakorvos segít a probléma megoldásában. Ezek többsége egyszerűen orvosolható. Húsz évvel ezelőtt a 40-50 millió spermium/milliliter volt az elfogadott érték, ma már a 20 millió spermium/milliliter is normálisnak számít. Ezt a nagyfokú csökkenést elsősorban a környezetszennyezéssel magyarázzák a szakemberek, de rebesgetik azt is, hogy egykor a gumik tartalmaztak olyan anyagot, ami károsította a herék későbbi spermiumtermelő-képességét.

    Végül szükség lehet a nemi élet zavarainak tisztázására is, és ha indokolt, pszichoszexológus ad tanácsot. A vizsgálatsorozat segítségével tehát feltárhatók az egészséges baba születését veszélyeztető kockázati tényezők, és ezek csaknem mindig orvosolhatók is.

    A harmadik találkozóra még a teherbeesés előtt kerül sor, a negyedikre pedig már utána. Mindkét alkalommal egy-egy rövid ellenőrzés következik. Végül a várandósság 6-8. hetében találkozhatnak a párok a szakemberekkel. Elvégeznek egy korai ultrahangvizsgálatot annak megállapítására, hogy a magzat jó helyen tapadt-e meg, és újabb tanácsokkal látják el a kismamát, például arról, hogy mit tegyen magas láz vagy vírusfertőzés esetén, ami az első harmadban különösen veszélyes lehet. Ezt követően már a Családtervezési Központtól függetlenül választhatja meg a pár a terhesgondozás és a szülés helyszínét. Az Intézetben azonban további programon is részt lehet venni: ilyen a szülői szerepre való felkészítés és a pozitív anya-magzat kapcsolat kiépítésének elősegítése.

    További információ:

    www.csaladtervezes.uw.hu

    Kapcsolódó cikkeink:

  • “Karbantartás” a terhesség előtt
  • A modern magzatvédelem – megelőzhető rendellenességek
  • Megelőzhető lenne számos fejlődési rendellenesség
  • Forrás: Kismama magazin