Terhesség

Kellemetlen terhességi tünetek, melyek mégis előnyösek

A kellemetlen terhességi tünetek megnehezíthetik a napjaidat, azonban néhány ezek közül a baba és a saját javadat is szolgálhatja.
2020. Július 18.
Kellemetlen terhességi tünetek, melyek mégis előnyösek (Fotó: Getty Images)

Fájó, megnagyobbodó mellek

Mikor tapasztalhatod? Az első trimeszter elején.Mi az előnye? A melleid megnagyobbodásáért az ösztrogén- és a progeszteronszint emelkedése lehet a felelős. A hormonok miatt a melleidet nehéznek, fájdalmasnak érezheted, de ez Dr. Yvonne Bohn, szülész-nőgyógyász szerint azt is jelenti, hogy a szervezeted jól alkalmazkodik a terhességhez.

Bővebb hüvelyi folyás

Mikor tapasztalhatod? Bármikor a terhesség alatt.Mi az előnye? Ha azt tapasztalod, hogy bővebb a hüvelyi folyásod, azzal nem vagy egyedül. Sok nő tapasztal híg, átlátszó, szagtalan folyást a terhessége alatt. Ennek hátterében az ösztrogénszint növekedése állhat. Amellett, hogy az egészséges terhesség jele lehet, a bővebb folyás segítheti a hüvely tisztulását, illetve megakadályozni a fertőzések bejutását a méhbe.

Reggeli rosszullét

Mikor tapasztalhatod? Általában az első trimeszterben.Mi az előnye? Ugyan kimerítő lehet hetekig küzdeni a hányingerrel, azonban a reggeli rosszullétet is tekintheted az egészséges terhesség részének. Az okot a reggeli rosszullét mögött pontosan nem tudni, de a szakértők úgy vélik, hogy a hCG hormon szintjének gyors növekedése állhat a hátterében. A témában készült kutatások szerint a reggeli rosszullétektől szenvedő édesanyáknál kisebb a kockázata a vetélésnek vagy a koraszülésnek, illetve a csecsemők születései rendellenességének is.Emellett azt is feltételezik, hogy az émelygés és a hányás segít megakadályozni, hogy a kismama olyan ételeket fogyasszon, amely árthat a babának az első trimeszterben, a szervei fejlődésének időszakában. Dr. Bohn szerint emögött az a felvetés áll, hogy a húsok és a zöldségek a babára ártalmas toxinokat, parazitákat tartalmazhatnak.Ennek ellenére akkor sem kell aggódni, ha nem tapasztalsz reggeli rosszullétet – ez sok nővel így van, és mégis tökéletesen egészséges kisbabájuk születik.Forrás: parents.com